Православна церква 13 липня святкує Собор дванадцяти апостолів. Свято отримало назву на честь дванадцяти апостолів - безпосередніх учнів Ісуса Христа.

Сьогодні за церковним календарем велике свято - Дванадцять апостолів або друга Пасха. У цей день вшановують пам'ять дванадцяти апостолів, найближчих учнів Христа. Звичаї сьогодні схожі на великодні, а тому день ще називають другим Великоднем.  У число дванадцяти учнів, покликаних Ісусом, входили: брати Петро (він же Симон) і Андрій, Іоанн Богослов і його брат Яків Заведея, Філіп, Варфоломій, Матвій і його брат Яків Алфеїв, Фома, Тадей, Симон Кананіт, та Іуда Іскаріотський. Пізніше Іуду, який зрадив Христа, замінив апостол Матфій.
 
Цього дня потрібно сходити до церкви і помолитися дванадцяти апостолам, учням Христовим. Потрібно прочитати молитву «Отче наш» і попросити у Господа блага, миру, добра, щастя і добробуту.
 
Також сьогодні прийнято фарбувати яйця, як на Великдень. Бажано вибирати жовтий, помаранчевий і червоний колір для фарбування яєць. Якщо в будинку будуть такі яйця, то це принесе родині багатство і процвітання, адже ці кольори символізують сонце. В цей день прийнято з яєць готувати різноманітні страви - в першу чергу, різні види яєчні: з сиром, з зеленою цибулею, з хлібом, з шинкою. Популярною була яєчня з оселедцем.
 
Для цього дня існували спеціальні прикмети. Прикмети на 13 липня священні і допомагають знайти щастя і багатство.
 
Якщо зозуля продовжувала кувати після дня Петра і Павла, то це означало, що літо буде хорошим і довгим, а сніг випаде пізно.
 
Зірки мерехтять вночі 13 липня, а вранці небо затягується хмарами - опівдні буде сильна гроза.
 
З цього дня літо котиться зимі назустріч.
 
Хмари жовті як мідь - до дощу.
 
 
Білі хмари проти вітру піднімаються - до дощу, за вітром йдуть - до тепла.
 
Вранці випала роса - до сонячної погоди, нема роси - чекай опадів.
 
День убуває - спека прибуває.
 
Сон з 12 на 13 липня віщий. Він виповниться на дев'ятий день. Якщо сновидіння, побачене вдень 13 липня, ви вже бачили раніше, то чекайте його виконання через сім тижнів.
 
Іменинники цього дня
 
Андрій, Варфоломій, Григорій, Діна, Іван, Матвій, Михайло, Петро, ??Степан, Тимофій, Тадей, Філіп, Фома, Яків