23 липня православна церква відзначає пам'ять преподобного Антонія Печерського - засновника Києво-Печерської лаври і покровителя всіх ченців.

 

Антоній народився в кінці 10 століття недалеко від Чернігова. Бажаючи побачити своїми очима місця, де народився і жив Ісус Христос, він відвідав Палестину, а на зворотному шляху затримався в Афоні, де прийняв постриг і прожив кілька років.

Повернувшись на батьківщину, Антоній оселився недалеко від Києва в печері, викопаній священиком Іларіоном. До самітника приходили багато людей - хто за благословенням, а хто і для того, щоб залишитися жити поруч зі святителем. Першими учнями Антонія стали Никон і Феодосій. Коли число пустельників досягло 12 осіб, вони під керівництвом святителя викопали велику печеру, в якій влаштували церкву, трапезну і окремі келії. З цього і почалася Києво-Печерська лавра. Сам же Антоній з обителі пішов і викопав для себе нову печеру. Однак поряд з ним знову стали селитися ченці. Коли їх число досягло сотні, братія з благословення Антонія побудувала на горі першу дерев'яну церкву Успіння Пресвятої Богородиці.

Житіє Антонія оповідає, що святитель мав талант чудотворення - зціляв хворих, передбачав події. Мощі преподобного в даний час знаходяться під спудом - тобто не знайдені.

Наші предки цього дня особливе значення надавали грому. Якщо іменини святителя припадали на середу або п'ятницю, і в цей день лунав грім - це обіцяло хороший улов риби. Якщо грім на Антонія був різким - чекали тихого дощу, а якщо гучним - готувалися до зливи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 чоловічих імен-оберегів, які зроблять хлопчика щасливим

Відзначали також день ряски. Вважалося, що в місцях скупчення ряски водяться русалки. «Дощ ряску ростить, а водяні діви рвуть», - говорили люди. На Антонія ряску збирали з води вилами, наповнювали нею кошики і несли на обори, де згодовували птахам. Використовували її і в якості добрива. Дівчата ж за подобою візерунків ряски на воді плели особливі мережива, які так і називалися - рясочники.

Народні прикмети на 23 липня:

Бджоли голосно дзижчать, рояться, не бажають надовго залишатися в вулику - до спекотної погоди.

Голуби ліниво воркують - до тепла.

Зграї ворон кружляють і грають над головою – до спекотних днів.

Купчасті хмари заволокли все небо - до сильного, шквального вітру.

Стебла картоплі звернені вгору, до неба - до сонячної погоди. Поникли - до дощу.

Радуга в першій половині дня - до сильного вітру.

У колодязі і в річці стало менше води - до тепла.

Метеликів не видно - до дощу.

Равлики високо на деревах - до сильного дощу.

Іменини в цей день відзначають:

Олександр, Антон, Георгій, Данило, Леонтій, Петро.