Один з найдієвіших народних засобів для боротьби з різними шкідниками є харчова сода. Дізнайтеся, в яких випадках її варто використовувати на городі.

 Борошниста роса

Харчова  сода в короткі терміни допоможе впоратися з борошнистою росою на ягідних чагарниках - агрус, смородині, малині та ожині. Для цього потрібно розвести в 10 л води 4 ст. ложки соди і обробити уражені рослини по листу. Такі процедури краще проводити у вечірній час, чергуючи їх з інтервалом в тиждень.
 
Цей засіб допоможе прибрати борошнистий наліт і з листя овочевих культур - огірків, патисонів, кабачків і гарбуза. Його важлива властивість - абсолютна безпека як для людини, так і для навколишнього середовища. Тому обробки уражених рослин можна проводити навіть в період їх масового плодоношення.
 
Сіра гниль винограду
 
Відмінно зарекомендував  себе цей засіб і на винограді. В цьому випадку можна вбити відразу двох зайців: не тільки позбавити батоги від борошнистої роси, а й захистити їх від сірої гнилі. З метою профілактики цього захворювання виноград обробляють содовим еліксиром (4 ст. ложки на 10 л води) з інтервалом 10-14 днів.
 
 
Фітофтороз
 
Допоможе цей продукт і в боротьбі з фітофторозом томатів. Причому профілактика виявиться ефективніше лікування, тому має сенс почати обприскувати помідори розчином соди через пару тижнів після висадки розсади в грунт, повторюючи обробки кожні 7-10 днів. При такому підході можна уникнути появи фітофторозу на кущах томатів, а заодно підвищити цукристість  плодів, що дозрівають. Робочий розчин готують з розрахунку 3 ст. ложки порошку на 10 л води.
 
Раннє пожовтіння батогів огірків
 
Продовжити плодоношення огірків і запобігти передчасному пожовтінню їх батогів можна за допомогою 1 ст. ложки харчової соди, розведеної в відрі води. Але для цих цілей проводять не обприскування, а кореневий полив - під кожен кущ вливають по 0,5 л такого зілля. Підживлення проводять після першої хвилі плодоношення огіркової грядки, чергуючи їх через день протягом тижня. При цьому содовий коктейль потрібно вносити під рослини по попередньо зволоженому грунті.
 
Гусениці на деревах
 
Розчин двовуглекислого натрію, приготований з розрахунку 5 ст. ложок на 10 л води, - ефективний засіб в боротьбі з гусеницями на фруктових деревах. При появі таких шкідників потрібно рясно змочити розчином крону дерева з обприскувача і повторити процедуру через 3-4 дня.
 
 
Гусениці на капусті
 
Не подобається харчова сода і капустяним гусеницях - личинкам совки і білана. В цьому випадку можна просто опудрити уражені рослини сухим порошком по росі або після дощування з лійки. Порошок шкоди листю не нанесе, а ось з ненажерливими гусеницями розправиться моментально.
 
Слимаки
 
Такий же ефект надає содовий порошок на слимаків, роз'їдаючи їх ніжні тільця. Для цього потрібно опудрити содою місця скупчення молюсків або в цілях профілактики по периметру грядки насипати соду. Після зіткнення з порошком слимаки швидко гинуть.
 
Мурахи
 
Харчова сода - засіб № 1 в битві з мурахами на дачній ділянці. З цією метою немає потреби розводити  розчин - місця скупчення мурашок можна просто посипати сухою содою і вони негайно в паніці почнуть тікати.

Попелиця
 
Найпоширеніший шкідник садових насаджень - попелиця швидко зникне з окупованих гілочок, якщо їх обприскати розчином, приготованим з 10 л води і 4 ст. ложок соди. Такі обробки краще проводити після заходу сонця, чергуючи з інтервалом 3-4 дня (зазвичай вистачає 2-3 процедур).
 
 
Бур'яни
 
Багато господинь та господарів облагороджують доріжки на ділянці плиткою і щорічно стикаються з однією і тією ж проблемою - через зазори постійно пробиваються бур'яни, які неможливо видалити руками. Від них легко можна позбутися за допомогою все тієї ж харчової соди. Для цього потрібно в відрі води розчинити 0,5 кг порошку і полити таким «забійним» розчином докучливі бур'яни. Через кілька днів непотрібна травичка повністю засохне.

При приготуванні содового розчину не можна використовувати гарячу воду з температурою понад + 50 ... + 55 ° С. До того ж цінні властивості соди губляться через 3 години після розчинення порошку у воді, тому робочий розчин потрібно використовувати відразу після приготування.
 
А щоб суміш соди і води затрималася на пагонах рослин і встигла надати свій позитивний вплив, при приготуванні розчину для обприскування в воду потрібно додати пару ложок рідкого мила.