Звичайні народні засоби: оцет, нашатирний спирт, валеріана і відвари лікарських трав допоможуть надійно захистити капусту у відкритому грунті від шкідників на весь сезон. Головне - обприскувати качани регулярно.

 Як захистити капусту від шкідників

Обробка капусти від попелиці, гусениць, хрестоцвіті блішки, слимаків і капустяної мухи може буквально зберегти ваш урожай. Але важливо не забувати, що обприскування грядок категорично заборонено в сонячну погоду. Найкраще робити це пізно ввечері, коли сонце вже заходить.
 
Комплексний підхід боротьби з шкідниками
 
Личинки хрущів, капустяної мухи і озимої совки, що живуть в землі - особливо небезпечні, тому що вони здатні знищити не тільки листя, але і коріння капусти під час формування врожаю. Можна використовувати один з описаних методів, але перш, ніж обробити капусту від шкідників народними засобами, варто врахувати, що варення або мило можуть залучити мурах, а слідом за ними з'явиться зелена капустяна попелиця. В першу чергу вона атакує молоде листя, через що вони покриваються характерними чорними точками і починають згортатися. Тоді чим обприскати капусту від шкідників народними засобами, щоб отримати хороший урожай?
 
Необхідний комплексний підхід з використанням декількох препаратів в наступній послідовності:
 
Позбавляємося від попелиці.
 
Потрібний засіб приготувати в домашніх умовах нескладно - береться 1 ст. ложка гірчиці і стільки ж мильної стружки, по склянці тютюнового пилу і золи. Добу настояти в відрі гарячої води, отриманий розчин слід ретельно процідити перед застосуванням. Добре діє проти личинок, які пошкоджують коріння, цибулиння, тому готуємо настойку і обробляємо на наступний день грядки. Тепер в якості захисту використовуємо поверхневу обробку грунту золою, і відновлюємо її після дощів і поливу.
 
 
Настій листя тютюну
 
Застосовується проти хрестоцвіті блішки.
 
Як приготувати: 200 г листя тютюну заливають 10 л гарячої води і настоюють протягом 2-3 годин, потім проціджують і додають 1 ст.л. рідкого мила. Даним настоєм обприскують рослини.

Відвар з стебел селери
 
Застосовується проти капустяної мухи.
 
Як приготувати: 4 кг стебел селери подрібніть, залийте 10 л води і кип'ятіть протягом 30 хвилин, після чого настоюйте ще 2-3 години. Перед застосуванням настій необхідно охолодити, процідити і до кожних 2 л складу додати по 10 л води. Для кращого прилипання до листя рослин в готову суміш можна додати 50 г рідкого мила або 100 мл свіжого нежирного молока.
 
Оцтовий розчин
 
Застосовується проти хрестоцвіті блішки.
 
Як приготувати: до 10 л води додають 1 склянку 9% -вого столового оцту або 1 ст.л. оцтової есенції, потім тестують цей склад на одній рослині. Якщо все в порядку, можна обприскувати всі капустяні грядки.
Обробка капусти від шкідників оцтом може бути дуже ефективна, але важливо не перевищувати дозування, щоб не завдати шкоди вашим зеленим вихованцям.
 
Настій кульбаби
 
Застосовується проти хрестоцвіті блішки.
 
Як приготувати: 500 г свіжого листя і коренів кульбаби пропускають через м'ясорубку, заливають отриману кашку 10 л води, гарненько перемішують, проціджують і додають 1 ст.л. рідкого мила.
 
Розчин нашатирного спирту
 
Застосовується проти капустянки, слимаків, попелиці, мурах.
 
Як приготувати: 10 мл нашатирного спирту необхідно розчинити у відрі води. Щоб відлякати медведку, яка любить селитися на капустяних грядках, перед висадкою розсади в кожну лунку можна додати не більше 0,5 л розчину. При позакореневій обробці капусти розчином нашатирного спирту можна додати до складу трохи господарського мила.
 
Помідорно-часниковий настій
 
Застосовується проти хрестоцвіті блішки, гусениць.
 
Як приготувати: 1 стакан листя і пасинків помідорів і 1 стакан часнику пропустіть через м'ясорубку і розведіть в 10 л води. Процідіть отриманий настій і додайте до нього 1 ст.л. рідкого мила.
 
Для того щоб відлякати хрестоцвіті блішки, недалеко від капустяних грядок можна посадити часник.
 
Настій аптечної ромашки
 
Застосовується проти попелиці, гусениць.
 
Як приготувати: 1 кг листя і суцвіть заливають 10 л гарячої води і настоюють 12 годин. Потім розбавляють водою в співвідношенні 1:3 і додають 40 г мила на кожні 10 л настою.
 
Картопляний відвар
 
Застосовується проти хрестоцвіті блішки.
 
Як приготувати: 4 кг картопляної гички залийте 10 л води і кип'ятіть протягом 15 хвилин. Отриманий відвар перед застосуванням слід остудити, процідити і розбавити водою 1:1.

Нафталін з піском або золою
 
Застосовується проти капустяної мухи.
 
Як приготувати: необхідно змішати в пропорції 1:5 нафталін з піском або золою і цим складом посипати грунт в радіусі 5 см навколо рослин. На 1 кв.м грядки можна використовувати не більше 30 г суміші.
 
Настій деревію звичайного
 
Застосовується проти попелиці, гусениць.
 
Як приготувати: 800 г стебел, листя і квіток заливають окропом і настоюють протягом півгодини. Надалі додають 10 л води і залишають ще на 4 дні. Перед застосуванням в настій можна додати 40 г мила.
 
 
Розчин молока з йодом
 
Застосовується проти попелиці.
 
Як приготувати: у відрі води розчиняють 500 мл нежирного молока і 10 крапель йоду. Розчином обприскують капустяні грядки.
 
Слід зазначити, що практично всі шкідники не люблять запаху запашних трав, тому недалеко від грядок або серед капустяних посадок рекомендують висаджувати м'яту, кріп, кінзу, селеру, базилік, петрушку або розмарин. Крім того, ці рослини привертають корисних комах. Якщо поблизу посадок розташувати клумби з чорнобривцями, це не тільки прикрасить вашу ділянку, але й дозволить позбутися від шкідливих метеликів-капусниці і попелиці.