Помідори
Напевно, помідори вирощуються на кожному городі. І звичайно ж, всі господарі та господині хочуть знати, як підвищити врожайність помідорів.

 По суті, кожен сорт або кожен гібрид запрограмований на певну врожайність, і наше завдання - своїми діями її не знизити. Розповімо докладніше про найпоширеніші помилки, які перешкоджають підвищенню врожайності помідор.

 
Перша помилка - залишення пасинків.
 
Її зазвичай допускають початківці городники. Вони так тішаться зростаючим паросткам, так переживають за кожну гілочку, що їм просто шкода видаляти пасинки. Але ж на вирощування пасинків томат витрачає ті соки і ті сили, які міг би пустити на збільшення кількості плодів, а, значить, і на підвищення врожайності. До речі, від великої чисельності пасинків помідори і довше дозрівають.
 
Друга помилка - томати на грядці ростуть щільно, без достатньої відстані один-від-одного.
 
Такий метод посадки існує, він називається «загущені посадки», його практикують спеціально, але для помідор він не допустимий. Томатний кущ повинен провітрюватися, його має з усіх боків прогрівати сонечко, а якщо близько посаджені інші кущі, то це лише заважає. Від такого тісного сусідства не тільки витягуються міжвузля, але і рослини більш схильні до захворювань різними гнилями.
 
Третя помилка - надмірний або недостатній полив.
 
Помідори мають потребу у великій кількості води, щоб донести кальцій до їх високих верхівок. Особливо важливо багато води в перші кілька тижнів після посадки. Від нестачі вологи рослина в'яне, зав'язі і бутони обпадають, вже дозрілі плоди розтріскуються. Але і заливати рослину не потрібно - інакше вона захворіє грибковими захворюваннями.
 
Відразу ж виникає резонне питання - так скільки ж води потрібно томатному кущу? Стандартна норма тут - приблизно 5 літрів води, і поливати слід обов'язково регулярно, і тільки вранці або ввечері.
 
За нормами цілком достатньо двох-трьох поливів в тиждень (в залежності від погоди). Стежте за забарвленням листя томатів. Якщо полив недостатній, то вони потемніють, а потім і зовсім зів'януть.
 
Ще одна порада: при поливі намагайтеся, щоб вода не потрапляла на листя і стовбур томата. В цьому випадку ви отримаєте їх опіки. Тому воду виливайте або безпосередньо під корінь, або проведіть поруч з кущем в землі борозенку і лийте воду в неї. Потім ці борозенки злегка присипте землею, щоб волога не випарувалася, а дійшла до кореня томата.
 
Четверта помилка - переросла розсада.
 
Відбувається вона з двох причин: або ж не купили вчасно розсаду, або ж свою, вирощену з насіння пізно посадили у відкритий грунт.
 
В результаті розсада переростає і витрачає багато часу і сил на укорінення і адаптацію. Але ж вона могла б всі ці сили пустити на те, щоб підвищити врожайність томатів.
 
Для кожної кліматичної зони існують свої терміни висадки, і намагайтеся їх дотримуватися.
 
П'ята помилка - не допомагаємо томатам запилюватися.
 
Помідори – рослина, яка самозапилюється, і для підвищення врожайності потрібно їм допомогти в запиленні. Тут зв'язок прямий: краще запилення - більше плодів.
 
Насправді це дуже легко - в суху сонячну погоду легко струшуємо помідорні кущі, щоб пилок з тичинок потрапляв на товкач. Можна навіть не хапатися за кожен кущ окремо, а всього лише потрясти мотузку, до якої прив'язаний ряд кущів.
 
Робити це слід саме коли тепло і сухо, так пилок легкий і в сухому повітрі він швидше розлетиться.
 
Таким чином, знаючи всі ці помилки, і, відповідно, не допускаючи їх, ви не тільки насолодитеся стиглими соковитими помідорами, але і гарантовано підвищите їх врожайність.