фото ілюстративне
«На кого буде схожа наша дитина?» - найчастіше саме таким питанням задаються майбутні батьки.

Відомо, що життєву програму, сформовану в генотипі, дитина отримує від батьків, коли їх статеві клітини зливаються в одну. Згідно із законом рівноваги новий чоловічок отримує від батьків рівну кількість генів. Тільки ось гени батька активніші, ніж у матері, і тому вони проявляються краще. В результаті цього в організмі дитини проявляється 60% батькових генів і 40% маминих. Ці 60% генів жіночий організм під час виношування малюка сприймає як чужорідну інформацію, і йому доводиться поступатися агресивним «чужакам», часто на шкоду власним.

Проте у нас все одно є можливість дізнатися, які ознаки передаються від мами, а які від тата.

Стать дитини

З курсу шкільної програми ми знаємо, що стать майбутньої дитини залежить від батька. Від мами дитина отримує завжди Х-хромосому, а від тата - або Y-хромосому (тоді народжується хлопчик), або Х-хромосому (в цьому випадку народжується дівчинка). Також відомо, якщо у тата в сім'ї було більше братів, ніж сестер, то в основному у нього будуть народжуватися сини, якщо ж у нього було більше сестер, ніж братів, швидше за все, будуть народжуватися дочки. До речі, у деяких чоловіків в спермі знаходиться рівна кількість Y і X-хромосом, і, відповідно, їхні сини і дочки будуть народжуватися з однаковою ймовірністю. В Y-хромосомі знаходиться менше генів, ніж у Х-хромосомі, і частина з них відповідає за формування чоловічих статевих органів і виробництво сперматозоїдів. Тому син в основному буде схожий на матір, оскільки отримає від неї набір генів, відповідальних за зовнішність. Якщо ж народиться дівчинка, вона отримає дві Х-хромосоми, а значить, заздалегідь передбачити її вигляд не вдасться.

Обличчя

В основному діти отримують від своїх батьків розмір скул, форму підборіддя і куточків очей, область навколо губ і особливість будови кінчика носа. Саме тому люди з перерахованими ознаками здаються нам схожими.

Колір очей

Зі шкільної програми ми знаємо, що коричневий колір очей - це домінантна ознака. Тому якщо у одного з батьків темні очі, а в іншого зелені або блакитні, то дитина, швидше за все, буде темноока. Але є один нюанс. Якщо у обох батьків очі темні, але в геномі присутній придушений ген, який відповідає за світлий колір очей (блакитний або зелений), є ймовірність, що малюк народиться яснооким. Також не виключена можливість народження кароокої дитини у світлоокий батьків.

Ямочки на щоках є домінантною ознакою.

Тому якщо у когось із батьків вони присутні, то більш ніж ймовірно, що вони виявляться у дитини.

Форма волосся

Здатність волосся завиватися в кучерики - це домінантна ознака, але однієї наявності його у когось з батьків недостатньо. Якщо у обох батьків кучеряве волосся, то і дитина буде красуватися кучериками. Якщо мама і тато є власниками прямого волосся, то і син народиться з прямим волоссям. Якщо один з батьків має кучері, а інший - пряме волосся, то у дитини волосся будуть хвилястими. Але може трапитися і несподіване. Якщо обоє батьків кучеряві, але у когось з їх родичів були прямі волосся, син (дочка) може їх успадкувати.

Інтелект

Гени, що відповідають за когнітивні здібності, містяться в Х-хромосомі. Відповідно, якщо народиться син, він отримає свій інтелект від матері. Дочки отримують розумові здібності від обох батьків. Проте успадковується лише 40% інтелекту, решта дитина добирає в результаті виховання і навчання. Тому даних факторів потрібно приділяти належну увагу.

Тип фігури

Також передається генетично. Вага та ширина талії на 40% обумовлені генетикою. Причому люди, які страждають від ожиріння, підвищують цю обумовленість до 75-80%. А якщо один з батьків повний, а інший худий? Схильність до худорби або зайвої ваги передається від обох батьків приблизно однаково. Але при цьому гени стрункості слабші, а значить, передаються дитині в дещо меншій мірі. А ось на вагу новонародженого впливає тільки мама. Якщо вона худенька, то дитина народиться стрункою, якщо повна, то малюк з'явиться на світ з запасами ваги. Причому вага батька в цьому випадку не має ніякого значення.

Ріст

На рістдитини в основному впливають гени батька. У високих чоловіків нащадки зазвичай мають високий зріст. Причому 60-80% зростання дітей обумовлюється зростанням батьків, а решта залежить від харчування, способу життя, умов проживання та ін. Також вчені помітили, що сиблинги (рідні брати і сестри) рідко мають однакове зростання, зазвичай молодші нижче старших.

Як визначити ріст майбутньої дитини?

Якщо ви чекаєте хлопчика, складіть ріст мами і тата і додайте 13 см. Отриману суму розділіть на 2, і ви дізнаєтеся, якого зросту юнак буде. Якщо чекаєте дівчинку, складіть ріст мами і тата і відніміть 13 см. Отримане розділіть на 2, і дізнаєтеся приблизний ріст дочки в дорослому віці.

Як зрозуміти, який ген в нашій родині є домінантним?

Подивіться сімейні фотографії, ваші і вашого чоловіка. Приділіть особливу увагу тому, які риси найчастіше повторюються у родичів з покоління в покоління. Наприклад, кучеряве волосся, форма підборіддя, форма скул, форма кінчика носа і так далі. Ці риси і будуть домінуючими і з більшою ймовірністю виявляться у вашої майбутньої дитини.

Захворювання, що передаються від матері до сина

До хвороб, що передаються від матері до сина, відносяться аутизм, миодистрофия Дюшенна (прогресуюча слабкість м'язів), гемофілія (нездатність згущуватися крові). А чому хворіють тільки сини? Імовірність прояву перерахованих вище хвороб у дочок вкрай мала. Це відбувається тому, що жінка є носієм Х-хромосоми з патологічним геном і цю хромосому передає дитині - хлопчику чи дівчинці. На відміну від дівчинки, хлопчик отримує тільки одну Х-хромосому, з пошкодженим геном, тому йому нема чим компенсувати цю помилку програми. У дівчинки ж пошкоджений ген компенсується здоровим, але тим не менше вона є носієм цієї хвороби.

Захворювання, що передаються від батька до сина

Чоловіки, які страждають на ішемічну хворобу серця, передають схильність до неї своїм синам. А чоловіки з безпліддям, які вдалися до зачаття штучним шляхом, можуть передати своїм синам ген безпліддя. Схильність до психічних захворювань і ряду виражених психологічних проблем: вчені з'ясували, що чим старше стає чоловік, тим через більшу кількість мутацій (помилок програми) проходять його сперматозоїди. Відповідно, вік батька збільшує кількість мутацій, які він передає своїм дітям. У 20 років це 25 мутацій, а в 40 років вже 65 мутацій. Погіршення якості сперми підвищує ризик появи у дитини різних психічних захворювань, гіперактивності, біполярного розладу, схильності до суїциду. Якщо батькові на момент зачаття було більше ніж 45 років, його діти можуть страждати від складнощів з навчанням. Важливий момент. Жіночі статеві клітини від мутацій не страждають, тому що вони формуються в організмі дівчинки задовго до її народження, ще в той період, коли вона знаходиться в утробі матері.