Звичне почуття втоми, нестача життєвих сил значно погіршують і настрій, і продуктивність, і якість життя в цілому. Медики з Гарварду виділили кілька причин, за якими це відбувається. І деякі фактори можуть здатися неочікуваними.

Поглянемо правді в очі: чим ми старше, тим більше втомлюємося. Це частина процесу старіння: ми втрачаємо мітохондрії - свого роду енергетичні двигуни в клітинах - і виробляємо менше аденозинтрифосфату (АТФ), який доставляє енергію клітинам по всьому тілу. Погіршувати стан можуть і інші причини - наприклад, побічні ефекти ліків, депресія, серцеві та інші хронічні захворювання. Однак фактори, пов'язані з віком і хворобами, - не єдині причини втрати енергії. В постійної втоми можуть бути винні нешкідливі на перший погляд звички. Дослідники виділили фактори, які можуть забирати у нас життєву енергію. Знаючи ворога в обличчя, ми зможемо зрозуміти, яким чином виправити ситуацію.
Недолік активності

З віком ми природним чином втрачаємо м'язову масу. Якщо у вас менше м'язової маси, у вас менше мітохондрій і менше АТФ. Сидячий спосіб життя посилює проблему, послаблюючи і скорочуючи м'язи, змушуючи їх неефективно використовувати енергію. Фізична активність зміцнює м'язи, допомагає їм бути більш ефективними і зберігати АТФ, а також сприяє збільшенню виробництва хімічних речовин, які продукують енергію мозку. Лікарі рекомендують займатися по 30 хвилин в день як мінімум п'ять днів на тиждень, роблячи вправи помірної інтенсівності. При необхідності цей час можна розподілити на кілька коротших періодів. І зовсім не потрібно віджиматися до сьомого поту.
Занадто багато стресу
Хронічний стрес може підвищити рівень кортизолу - гормону, що виробляється залозами. Кортизол знижує вироблення АТФ і підсилює запальні процеси, що, в свою чергу, також знижує вироблення АТФ. Є антистресові техніки, які знижують рівень кортизолу: йога, медитація усвідомленості, тай-чи, дихальні вправи або керовані візуалізації. Допомогти можуть навіть 10 хвилин в день, відведені цим практикам.
Погана дієта

Вживання в їжу занадто великої кількості обробленої їжі може посилити запалення, яке погіршує вироблення АТФ і енергію. А якщо ви старше і ваш апетит вже не той, що раніше, ви можете не забезпечувати свій організм калоріями і паливом, які йому потрібні для нормального функціонування. Важливо бути уважними до себе і вирішувати проблеми вчасно. Бувають ситуації, коли регуляції сну, харчування і пиття вже недостатньо .Якщо ви їсте занадто багато за один раз, це може викликати сплески підвищення цукру в крові і також приводити до втоми. Як виправити ситуацію? Лікарі рекомендують їсти цільні продукти, включаючи овочі, фрукти, цільнозернову їжу і нежирні білки, такі як риба, курка, горіхи і насіння. Жирні кислоти, які містяться в багатих білком продуктах, також допомагають підвищити АТФ. Слід прагнути до вживання меншого обсягу за один прийом їжі і робити перекушування між ними, щоб забезпечувати організм постійним припливом поживних речовин і одночасно підтримувати низький рівень цукру в крові.
Занадто мало сну
Недолік сну підвищує рівень кортизолу і також підтримує запальні процеси. Якщо проблеми зі сном викликані апное - паузами в диханні - провали в рівнях кисню в крові знижують АТФ і енергію. Слід поговорити зі своїм лікарем про основні проблеми, які можуть відібрати сон, таких як стан здоров'я - апное уві сні або часті походи в туалет - або побічні ефекти від прийому ліків. Вкрай важливо дотримуватися і гігієни сну: лягати спати і прокидатися в один і той же час кожен день, підтримувати в своїй кімнаті прохолоду, тишу і не використовувати гаджети, які стимулюють активність мозку.
Неправильний вибір рідини

Вживання солодкої газованої води може викликати сплеск цукру в крові, а потім падіння, що викликає втому. Зневоднення також сприяє появі втоми, так само як і вживання напоїв з кофеїном перед сном або занадто великої кількості алкоголю, який перериває сон посеред ночі. Здоровим людям потрібно від шести до восьми чашок рідини в день і більше, якщо вони ходять на тренування. Уникайте газованої води і перестаньте пити кофеїн або алкоголь за шість-вісім годин до сну.
Соціальна ізоляція
Відсутність регулярних зустрічей з іншими людьми може бути проявом депресії, яка, в свою чергу, пов'язана з втомою. Сила взаємодії з оточуючими і значущі контакти можуть показати вашу ситуацію з іншого боку і дати вам більше енергії. В даний час вчені досліджують механіку цих процесів. Ймовірно, спілкуючись, ми проводимо різні типи хімічних речовин для мозку, які роблять нас щасливішими і дають більше енергії. Зустрічатися з рідними, друзями, сусідами або навіть новими знайомими слід хоча б раз на тиждень.
Коли бити тривогу?

Недолік життєвої енергії може призводити і до більш глибоких і серйозних наслідків. Важливо бути уважними до себе і вирішувати проблеми вчасно. Бувають ситуації, коли регуляції сну, харчування і пиття вже недостатньо. Якщо втома впливає на ваш день супроводжується іншими симптомами, такими як головний біль, біль в м'язах або суглобах, лихоманка, проблеми зі шлунком або сечовипусканням, прийшов час звернутися до лікаря.