Які дні у квітні сприятливі, коли потрібно утриматися від посадкової діяльності. Дивіться у посівному календарі на квітень 2020.

Сприятливі дні: 

Для городника у квітні несприятливими днями для роботи з рослинністю є 8 (повний місяць) і 23 квітня (молодий). Багато фахівців також вважають, що садити насіння не варто і за день до «чорної» дати, а також на наступний день після неї. У цьому випадку це 7 і 9 квітня, а також 22 і 24 квітня.

Овочеві і зелені культури, що розвиваються зверху над грунтом, варто садити і підгодовувати на зростаючий Місяць. А ось корнеплодными і бульбовими, що ростуть в самому грунті, потрібно займатися на спадаючий місяць.

З 31 березня по 2 квітня 2020 року в Україні буде зростаючий Місяць, знак Раку. У цей час найкраще садити огірки та гарбузи.

З 2 по 5 квітня зростаючий Місяць змінить знак зодіаку на Лева. Варто зайнятися посівом насіння томату, соняшнику, перців і кукурудзи. Цей час відмінно підійде для перещеплення дерев, а також садіння саджанців різних, зокрема плодових дерев і ягідних кущів.

З 5 по 7 квітня знак Місяця — Діви. Цей період відмінно підійде для садіння здерев'янілих живців смородини, всіх сортів винограду, клонових підщеп. Також рекомендовано займатися грунтовою підгодівлею. Не варто сіяти капусту.

Читайте також: що потрібно додавати в лунку при посадці помідорів

Під ранок 8 квітня буде повний місяць, знак Терезів. Можна зняти зимові укриття. Не можна займатися посівом будь-яких рослин, пересадкою. Навіть обрізати гілки дерев та кущів не рекомендується.

З 9 по 10 квітня почнеться щербатий Місяць, знак Скорпіона. Можна починати сіяти капусту, салати та іншу зелень, поливати і підгодовувати кімнатні рослини і розсаду. Не варто обрізати плодові дерева і ягідні кущі.

З 11 по 13 квітня щербатий Місяць буде носити знак Стрільця. У цей період рекомендується займатися деревами і чагарниками, сіяти редис, дайкон, шпинат (все у відкритий грунт), обприскувати сади хімікатами від хвороботворних бактерій і шкідників.

З 14 по 15 квітня щербатий Місяць примірятиме знак Козерога. Люди почнуть готувати грядки, формувати і обрізати гілки плодових і чагарників, вносити добрива в ґрунт для коренеплодів і ранніх сортів картоплі, садити саджанці.

З 15 по 17 квітня знак зміниться на Водолія. У ґрунт вносяться гербіциди проти бур'янів, прибираються зимові укриття рослин. Не варто поливати кімнатні рослини і розсаду, сіяти насіння і садити рослини.

З 17 по 20 квітня спадний Місяць буде носити знак Риб. Відмінний час для посіву розсади насіння капусти, огірків і ряду гарбузових. Варто зайнятися поливом кімнатних рослин і пересадкою ранньої картоплі, інших коренеплодів.

Читайте ще: садівникам на замітку: як виростити проліски вдома

З 20 по 22 квітня знаком Місяця буде Овен. Можна формувати крони і обрізати гілки плодових дерев і ягідні кущі, садити саджанці і прищеплювати (переприщеплювати) дерева, сіяти редис і салат.

З 22 по 25 квітня Місяць буде носити знак Тільця. Вранці 23 числа буде Новолуння. В цей час варто розкорчовувати підсохлі хворі плодові дерева і чагарники. Краще уникнути посіву і висаджування.

З 25 по 27 квітня в небі буде зростаючий Місяць під знаком Близнюків. Ідеальний період, щоб засіяти насіння квітів, зайнятися газоном (боронувати, підсівати траву, стригти її), також можна провести профілактичне обприскування саду і міста від шкідників і різних хвороб.

З 27 по 30 квітня зростаючий місяць буде носити знак Раку. Городники можуть сіяти на розсаду огірки і дині, можливо кавун, вирощувати овочі, картоплю, поливати і пересаджувати кімнатні рослини.