Хороший урожай баклажан ми отримуємо в тому випадку, якщо розбиваємо весь процес вирощування на кілька етапів, в кожному з яких ставимо критерії досягнутого успіху. Якщо на якомусь етапі – від розсади до врожаю – баклажани почали псуватися, рослини призупинилися в зростанні, можна легко знайти причину.

Як вирощувати баклажан від розсади до врожаю?

Кожне вирощування починається з вибору насіння. Насіння баклажанів повинні обиратися згідно з погодними умовами в регіоні посадки, а вже потім – що представляється результатом (плоди). Перш за все, насіння баклажанів купують у перевіреного постачальника, що знижує ризик зараження, вирощування неякісної розсади.

Як посадити насіння баклажан на розсаду?

Ми приступили до першого етапу вирощування баклажан – посадка насіння на розсаду. Городнику необхідно приготувати ґрунтову суміш, викласти її в ємності, потім посіяти насіння, прикрити залишилася частиною ґрунтової суміші, і чекати сходів.

Що потрібно знати до посіву насіння? Насіння баклажанів перед посівом знезаражують перекисом водню з водою: 100 мл води + 3 мл перекису. Нагріти розчин до 40 ° С. Замочити насіння на 10-15 хв, вийняти, просушити рушником.

Читайте також: як садити кабачки, щоб отримати хороший врожай?

Рецепт ґрунтової суміші: чорнозем + садова земля + пісок. Можна додати покупної ґрунт для посади. На дно ємності викладаємо дренажні камінці.

Вирощування баклажан від розсади до врожаю

Розсаду баклажан НЕ пікірують після появи перших сходів. Ємності з насінням, а потім вже і з розсадою, виставляють на підвіконня. Для баклажанів підходить розсіяне освітлення, без потрапляння прямих сонячних променів.

Сходить розсада баклажанів на 10 день після посадки. Підгодовувати овочеву культу на цьому етапі потрібно по 1 разу в тиждень.

Пересадка розсади баклажанів у відкритий ґрунт

Як тільки на розсаді баклажан з’являться від 4 до 5 листочків, рослині необхідна пересадка у відкритий ґрунт. Ґрунт обов’язково повинен встигнути прогрітися. Нічні заморозки – ворог баклажан у відкритому ґрунті. Дочекайтеся відповідних умов і висаджуйте розсаду у відкритий ґрунт. Якщо такої можливості немає, пересади в горщики побільше.

Читайте щебагатий врожай моркви: кілька порад для правильного посіву

Підгодовувати баклажани у відкритому ґрунті можна мінеральними добривами. Поливати пересаджену розсаду потрібно помірно, даючи час ґрунтової суміші просохнути.

Підтримувати базові умови вирощування баклажан:

  • Температура від 13 до 16 ° С.
  • Світловий день до 12 годин.
  • Для стимуляції вегетації баклажани треба підгодувати.
  • Поливати відстояною або дощовою водою.
  • Баклажани в відкритому ґрунті можуть хворіти, якщо було проведено неправильно полив або порушено освітлення. У разі пожовтіння або інших видозмін з рослиною у відкритому ґрунті – нормалізує світловий день. 

Читайте також: рання капуста: коли сіяти на розсаду