Щороку в спеціальних магазинах з'являються нові сорти кабачків. Однак ми завжди хочемо отримати хороший врожай. Як правильно садити, щоб не прогадати, читайте далі.

Сходи з гарантією

Щоб сходи кабачків були здоровими, насіння 5-6 годин витримують у термосі з водою при 50-55ºС. Потім відразу на пару хвилин кладуть у холодну воду (0 ° С). Або заливають насіння розчином Алірін-Б і гамаіру (по 1 таблетці на 1 л води), залишаючи на 16-18 годин при кімнатній температурі.

В кінці травня, коли грунт прогріється до 14-16 ° С, їх сіють на сонячній, захищеній від вітрів грядці. На 1 м² насипають 2 відра перепрілого компосту або перегною, 2 ст. ложки суперфосфату, 0,5 ст. ложки аміачної селітри і склянку деревної золи. Грунт розпушують на глибину 10 см. Схема для кущових сортів 70х70 см або 90х70 см, для довгоплетнистих - 140х70 см.

У кожну лунку кладуть по жмені перегною і золи, перемішують із землею і поливають (1 л води). На легких пухких грунтах насіння заглиблюють на 3-5 см, на важких глинистих - на 5-7 см. На всякий випадок вкривають плівкою до 7-12 червня, щоб не боялися заморозків на грунті. Сходи з'являються через 6-7 днів. Щоб зверху не було кірки, землю навколо мульчують торфом або перегноєм.

Догляд в деталях

Коли у кабачків відросте 4-5 листів, стебло злегка підгортають, підсипаючи до нього перепрілий компост. Завдяки цьому розвиваються додаткові корені, і кущі стають потужнішими і врожайнішими. До змикання листя кабачків потрібні прополки. Потім вони можуть самі за себе постояти - заглушають бур'яни.

Кабачки НЕ рихлять, щоб не зачепити коріння

Рослини поливають теплою водою під корінь, намагаючись не потрапляти на листя. До цвітіння - раз в тиждень по 4-5 л на 1 м². Коли ж вони зацвітуть і особливо коли стануть приносити плоди, двічі в тиждень по 8-10 л на 1 м².

Від частих поливів може оголитися коренева система. Тоді її засипають перегноєм з торфом шаром до 5-6 см.

Підгодовують двічі: комплексним добривом під час цвітіння і фосфорно-калійним - при появі перших плодів. Треба лише врахувати, що кабачки не переносять хлору.

Коли кущі розростуться, видаляють частину листя знизу або з середини, щоб на плоди потрапляло сонце і обдувало повітря.

Поливи та підживлення збільшують розмір кабачків і при цьому перешкоджають їх передчасному дозріванню. Що важливо, адже основну кількість кабачків збирають недозрілими, а стиглими - лише для довгого зберігання. Дорослій рослині потрібно 20-30 л води на 1 м² грядки. Поливи припиняють за 7-10 днів до остаточного прибирання.

Ці прийоми збільшать кількість

Щоб урожай був максимальним, вибирають відповідні скоростиглі сорти. Наприклад, Аполлон F1, Маша F1, Ванюша F1 можуть давати по 8-9 кабачків з куща одночасно. Не скупляться на урожай і такі ранньостиглі сорти: Аеронавт, Немчіновський, Грибовський 37, жовтоплідний, Зебра, Золотинка, Квіта, Негрон, Соте 38.

Щоб продовжити збір врожаю і збільшити кількість плодів, насіння сіють кілька разів за сезон через кожні 6-7 днів.

Кабачків зав'яжеться більше, якщо залучити комах-запилювачів: розвести 100 г цукру і 2 г борної кислоти в 1 л окропу, остудити і обприскати квітки. Або щоранку (!) зривати пустоцвіти і струшувати пилок на рильця жіночих квіток. Також неподалік можна розвісити баночки з розчином меду (чайна ложка на склянку води).

Можна висадити поруч 2-3 різних сорти кабачка для перезапилення. Це теж збільшить урожай. Прийом не годиться, якщо плоди вирощують заради насіння, тому що з них потім отримаєш сорт з невідомими властивостями. Не підходить він і для самозапильних кабачків (Іскандер, Старт, Кавілі, Сангрум).

Читайте також: багатий врожай моркви: кілька порад для правильного посіву

У плетистих сортів прищипують основне стебло, коли воно досягне 1 м, щоб відростали бічні пагони, на яких зав'язі завжди більше. У кущових і самозапильних сортів цього робити не потрібно.

Рослини розщедряться на плоди, якщо їх пару раз обприскати рідким добривом Еффектон-О (2 ст. ложки на 10 л води) через 10-12 днів. Витрата - 2 л розчину на 1 кущ. Третє позакореневе підживлення проводять «Агріколой від пожовтіння листя» (2 ст. ложки на 5 л води).

Перші кабачки отримують через 50-60 днів після сходів. Їх треба збирати якомога частіше, поки вони невеликі, по 100-200 г, і не довше 15-20 см, щоб вони не заважали зростати молодій зав'язі, знижуючи врожайність. З тієї ж причини обов'язково знімають всі потворні і перерослі плоди.

Компактні скоростиглі сорти, стійкі до несприятливих умов, можна вирощувати на балконі або лоджії. Це Белоплодний, Якір, Ролик.

Якщо насіння кабачків куплені в магазині і на пакеті зазначено, що вони пройшли передпосівну підготовку, протравлювати або прогрівати їх не треба, щоб не погіршити схожість. Таке насіння, як правило, пофарбоване.

ДЖЕРЕЛО