Якщо ваша дитина цьогоріч пішла до першого класу, окрім різноманітних організаційних питань, ви також, напевно, стикнулися з питанням, чим ж нагодувати вашого школярика зранку. Раніше такої потреби постійно не було, адже прийшовши до садочку, діти йшли одразу на сніданок. Що ж смачного і корисного готувати дитині зранку?

Мій син цього року пішов у перший клас, стартував дуже хвилюючий період адаптації до нового колективу, але окрім цього мене також почало більше хвилювати харчування дитини зранку. Ми почали підбирати сніданки, які найбільше подобаються сину і які найбільш корисні для дитячого організму.

Головне правило – свіжий сніданок. Намагайтеся складати меню сніданку так, щоб їжа була свіжоприготована, не підігрівайте вчорашнє. Пам’ятайте, що від того, як ви нагодуєте дитину зранку, залежить її настрій, енергійність та хороше самопочуття.

Важливо, щоб сніданок дитини був багатим на білок. Це забезпечить відчуття ситості на більш тривалий проміжок часу. Вживаючи білкові страви, дитина приходить до школи, не відчуваючи голоду, і ще 2-3 години не думає про їжу та перекуси. Вона зосереджена на сприйнятті та засвоєнні нової інформації, а не на думках про булочку чи печиво. Білок – це будівельний матеріал для усіх тканин організму. Тому дитині, яка росте, важливо отримувати повноцінну норму білків, а також жирів та вуглеводів.

Не зловживайте швидкими вуглеводами. Споживання на сніданок каш швидкого приготування, картоплі, бутербродів з білим хлібом, печива, солодких десертів є дуже небажаним, оскільки призводить до стрімкого підвищення рівня цукру у крові, провокує стрибок інсуліну. Що, в свою чергу, спричинить відчуття голоду вже через годину після такого сніданку.

Робіть акцент на повільних вуглеводах. У цьому вам у пригоді стануть крупи, овочі, цільнозерновий хліб, які багаті на клітковину. А для батьків не менш важливо, щоб готувалася страва швидко і максимально просто.
Вода – для виведення токсинів з організму. Крім цього, достатнє споживання води зміцнює імунітет та забезпечує водний баланс організму. Давайте воду школярику до сніданку, половину склянки теплої води, і обов’язково кладіть у рюкзак дитини пляшку води із собою до школи.

Додайте кальцію в раціон дитини. Дієтологи рекомендують для дітей продукти з підвищеним вмістом кальцію, адже він дуже необхідний для зростаючих дитячих кісточок. Звичайно, найбільше кальцію містять молочні продукти (сир, сметана, кефір). Наступні у списку крупи (вівсяна, гречана), горіхи (мигдаль, фундук), молочний шоколад, овочі та фрукти (петрушка, броколі, буряк, апельсини, персики).

ТОП-5 швидких і поживних сніданків.

Омлет з яєць із додаванням овочів та зелені. До нього можна додати цільнозерновий хліб, фрукти та ягоди.

Бутерброд із цільнозернового хліба з відвареними яйцями або адигейським сиром чи моцарелою з додаванням листя салату, овочів та фруктів.

Сирна запіканка з ягодами і сметаною.

Вівсянка, гречка чи перлова каша з вареним яйцем, м’ясом чи рибою і фрукти.

Панкейки або оладки з фруктами, джемом або сметаною.

До слова, простий рецепт пайкеків ми вже піблікували раніше. 

Комбінації сніданків можуть бути різні залежно від вподобань дитини і вашої фантазії. Так, до прикладу, звичайний бутерброд можна замінити на гарячий з сиром і овочами. До сирної запіканки додати сухофрукти, якщо вони до смаку дитині. Вівсянку можна робити на молоці, трішки підсолоджену медом і з фруктами.

І головне – не намагайтеся нагодувати дитину тим, що їй не до вподоби. Їжа має приносити задоволення і не викликати негативних емоцій. Готуйте різноманітні сніданки, красиві і яскраві, тоді дитина дякуватиме вам за насолоду і з гарним настроєм прямуватиме до школи!

Читайте також: 5 джерел кальцію для організму дитини

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber