Прийнято вважати, що молоко і кисломолочні продукти мають найбільший вміст кальцію, який дуже валивий для організму дитини. Насправді ж, є дуже багато й інших продуктів, у складі яких кальцію навіть більше. Про які продукти йде мова — читайте в матеріалі.

Кальцій — дуже важливий мінерал для організму, особливо дитячого, адже він є основою кісткових тканин і присутній чи не в кожній системі організму людини. Недостатня кількість кальцію може негативно вплинути на стан зубів та шкіри, погіршити роботу серця та нервової системи. Найменші малюки отримують достатню кількість кальцію з маминого молоко або адаптованої суміші, а з віком в раціон дитини потрібно вводити нові продукти, які забезпечать необхідну добову норму кальцію.

Добові норми кальцію для дітей 

0-3 роки — 600 мг
4-10 років — 80 мг
10-13 років — 1000 мг
13-16 років — 1200 мг

У цільному молоці вміст кальцію становить 150 мг на 100 г. В сирі та інших кисломолочних продуктах кальцію більше, але не набагато, проте засвоюється він краще. Є також ряд продуктів, в яких вміст кальцію значно більший, про них ми і поговоримо далі.

Мак
У 100 г макових зерняток міститься близько 1300 мг кальцію, що може забезпечити добову норму навіть для дорослої людини.

Кунжут
100 г кунжутних зерняток можуть містити від 800 до 1200 мг кальцію залежно від сорту. Кунжут можна додавати у салати та випічку.

Твердий сир
У різних сортах твердого сиру може бути від 900 до 1300 мг кальцію, найбільший його вміст у сирі сорту “пармезан”.

М'які сири
Фета, сулугуні, бринза і тофу можуть містити від 450 до 650 мг кальцію на 100 г продукту.

Горіхи
Практично усі горіхи містять велику кількість кальцію — грецькі горіхи, лісові, кеш'ю, фундук, проте найбільша його кількість у мигдалі — більше 250 мг на 100 г горіхів.

Високий вміст кальцію також має інжир, курага, бобові, халва. Всі ці продукти можуть урізноманітнити харчування малюка, яке повинне бути збалансованим.

І пам'ятайте, молоко — це не єдине джерело кальцію для організму дитини.

Читатйе також: ТОП-5 продуктів, які шкідливо їсти дітям у спеку

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber