Згідно пасхальним прикметами кожен день останнього, Страсного тижня перед Великоднем називається Великим. Великий четвер ще називають Чистим або Білим. Який зміст вкладали наші предки в цей день і що, згідно з прикметами потрібно обов'язково зробити в Чистий четвер, а що вважалося великим гріхом, читайте далі.

 Четвер Страсного тижня називається Чистим не тому, що потрібно навести чистоту і порядок в будинку, зробити генеральне прибирання - а саме так думають багато людей, а тому, що це день очищення тіла і душі.

Згідно з біблійними описом останніх днів життя Ісуса Христа, саме в ніч з середи на четвер один з учнів Христа, Іуда, зрадив свого вчителя на розп'яття. І в цю ж ніч відбулася таємна вечеря Ісуса з його учнями, на якій він омив ноги своїх учнів - в той час це вважалося роботою, яку виконували раби. Своїм прикладом Син Божий показав приклад смирення і любові до ближнього.

Крім того, саме на Таємній вечері Син Божий встановив одне з головних таїнств християнської віри - таїнство причастя або євхаристії, під час якого віруючі під виглядом хліба і червоного вина причащаються до тіла і крові Господа Ісуса Христа.

У четвер на Страсному тижні в церквах проходить Божественна літургія та кожен віруючий може причаститися.

Страсний тиждень: що можна і не можна робити в тиждень перед Великоднем

Народні прикмети і забобони Чистого четверга

Є народне повір'я про Чистий четвер, кажуть, що ще до сходу сонця ворон носить своїх пташенят до річки - скупатися. Тому люди здавна вірили, що той, хто скупається раніше воронячих дітей, той матиме здоров'я на цілий рік, і так можна змити з себе всі хвороби. Люди вірили, що в цю ніч потрібно обов'язково вмитися, викупатися, щоб очиститися від гріхів.

Вірили, що якщо скупати до світанку в Чистий четвер хворого, зібрати цю воду з купелі і вилити на перехрестя доріг, то там вся біда і хвороба і залишиться.

У Чистий четвер не прийнято було працювати, важка праця вважалася гріхом, всю роботу з прибирання та очищення житла потрібно було зробити до Чистого четверга.

У Чистий четвер господині обов'язково робили потужний оберіг для всієї родини, приготувати його можна було тільки один раз на рік і тільки в Чистий четвер, кожна господиня знала секрети, як приготувати четвергову сіль і як її використовувати для здоров'я і благополуччя всієї родини.

Випускницям на замітку: як створити ідеальний образ

Увечері в храмах служать «Страсті», заборонені веселощі, застілля, пісні і танці. В цей день, як і протягом усього Страсного тижня, не проводять обряди хрещення, весілля, не гуляють дні народження і не проводять інші свята - це вважається великим гріхом.

З вечірньої служби люди намагалися донести палаючі церковні свічки, четвергові свічки наділяли особливою силою. За допомогою вогню від четвергової свічки робили хрест над вхідними дверима будинку і на воротах - щоб ніяка лиха сила в будинок не потрапила.

Страсну свічку наділяли особливою магічною силою - її запалювали, якщо в будинок приходила біда або хвороби, вважали, що вона захищає від грози та блискавки.

Незаміжні дівчата на Чистий четвер причаровували до себе красу. До світанку молоді дівчата збиралися на березі річки або озера і чекали сходу сонця, на світанку стрибали у воду з розпущеним по воді волоссям і примовляли особливі слова змови на набуття краси і здоров'я.

Також наші бабусі вважали, що пекти паски потрібно саме в Чистий четвер.

5 подарунків, які не можна дарувати та приймати