Велика або Страсна п'ятниця - п'ятниця напередодні Великодня - найважчий і складний для віруючих християн день, коли згадується про суд, розп'яття і страждання Господа Ісуса Христа. Згідно давнім народним і церковним традиціям існують певні заборони і прикмети Страсної п'ятниці.

Протягом усього Великого посту, якого 40 днів дотримуються християни, віруючі намагаються бути стриманими в усьому: в їжі, поведінці, думках і діях своїх, очищають тіло і душу. Найважчими днями, днями особливої скорботи і найсуворішого утримання вважається Страсний тиждень або Страсна седмиця - останній тиждень Великого посту. У Страсний тиждень християни згадують страждання Ісуса перед розп'яттям. А найскорботніший день на Страсний тиждень - Страсна п'ятниця.

Простий рецепт паски для тих у кого мало часу

Головний обряд Страсної п'ятниці - винос плащаниці в церкві - символічне полотно, яким був накритий Ісус після того, як його зняли з Хреста.

Страсна п'ятниця - єдиний день в році, коли не правиться в храмі служба, служіння проходить ввечері.

До виносу плащаниці віруючі нічого не їдять, вечеряють після приходу з церкви пісними стравами, в основному овочевими, а багато хто не їсть нічого до Великодня або переходить лише на хліб і воду.

Всі плотські втіхи в цей день вважаються гріхом.

Що можна покласти у великодній кошик, а що не варто

У цей день не можна займатися ніякою важкою працею: прибирати, прати, шити, в'язати, не бажано торкатися до гострих предметів.

Не бажано підстригати волосся, фарбувати, проводити будь-які косметичні процедури.

Не можна веселитися, святкувати дні народження, співати, слухати гучну музику, займатися сексом.

У деяких областях України саме в Страсну п'ятницю пекли паски. Вважалося, що п'ятничне тісто найвдаліше, і паски ніколи не розваляться. В інших же областях, навпаки, вважалося, що в п'ятницю паски пекти не можна.

Страсний тиждень: що можна і не можна робити в тиждень перед Великоднем