Кожна людина ставиться до прикмет та забобонів по-своєму. Одні шукають у забобонах особливий сенс, інші вірять без міркувань, а у третіх є великі сумніви щодо правдивості прикмет. І коли розмова заходить про сорокаріччя, іменинники стикаються з нерозумінням, засудженням і подивом з боку оточуючих. В чому справа? Чому ж не можна відзначати 40 років жінкам та чоловікам?

Звідки могло взятися повір'я про те, що не можна відзначати 40-й день народження?

Цифра 40 пов'язана з багатьма важливими для християн подіями:

 -   40 днів тривав Всесвітній потоп;
  -  40 років єврейський народ був змушений бродити по пустелі, перш ніж знайшов щастя на своїй землі;
  -  через 40 днів після смерті Ісус вознісся на небо;
  -  40 днів Ісус перебував після свого хрещення;

- 40 днів душа людини знаходиться на землі після смерті;

- 40 днів після народження дитини дівчині не можна заходити до церкви.

У зв'язку з цим в народній свідомості могло відкластися, що цифра 40 пов'язана зі смертю і стражданнями.
І тому саме цю дату в низці своїх днів народжень  краще не святкувати.

Чи відзначають 40-й день народження за кордоном?


З підозрою до 40-го ювілею відносяться тільки жителі Країни висхідного сонця. Справа в тому, що в японській мові четвірка співзвучна зі словом «смерть». Тому деякі громадяни держави вважають за краще не відзначати ті дні народження, в яких є ця цифра. Також забобонні японці не люблять жити на четвертому поверсі, опинятися четвертими в списку і дивитися четвертий канал по телевізору.
Як можна відсвяткувати сорокаріччя забобонній людині?

Існує кілька варіантів святкування 40 років для забобонних людей:

   - відзначити відхід 39 років;
  -  відзначити 40 років і 1 день;
  -  змінити причину збору гостей. Наприклад, оформити будинок в новорічному стилі. І нехай всі побажання будуть звернені до іменинника, але без згадки його віку.

Вірити чи ні

Що з цього приводу кажуть представники православної церкви? Священнослужителі дивуються, коли чують про це, і говорять що всі ці забобони «від лукавого» і православна церква засуджує таке. Будь-які забобони - це язичництво і віддаленість від істинної віри, якою б вона не була: православна або католицька. Тому не потрібно сприймати це всерйоз, і взагалі звертати на це увагу, відзначати ювілей 40 років - можна.

Вірити чи ні - вирішувати вам. Якщо проаналізувати всі події, пов'язані з цифрою 40, то все негативне тривало 40 років або днів, потім наставало нове, краще життя.