Горбаківська сільська рада стала яблуком розбрату поміж Гощею та Бабинською ОТГ. Адже обоє хочуть бачити її у складі своєї громади.

Формування об'єднаних громад за планом обласної адміністрації викликало чимало обурення на місцях. Мова про фактичний поділ області на 46 ОТГ замість 72, які передбачені затвердженим обласною радою перспективним планом.

Читайте також: На Рівне нщині кількість ОТГ хочуть зменшити удвічі

Особливо гостро сприйняти такі перспективи громади, які вже об'єдналися і певний час пропрацювали у форматі ОТГ.

Читайте також: Готові судитись: три громади Рівне нщини повстали проти укрупнення

Та мова не лише про них. Адже план, представлений обласною адміністрацією, схоже, ставлять під сумнів у адміністраціях районних. До прикладу, Горбаківська сільська рада Гощанського району планувала приєднатися до Бабинської ОТГ. Такий же варіант передбачений і оновленим планом, презентованим ОДА. Та, з цим, схоже, не згодні у районі.

Принаймні саме про це йдеться у зверненні, яке сьогодні, 28 січня, Горбаківська сільська рада та Бабинська ОТГ передали в Рівне нську облдержадміністрацію.  

 Експерти відзначають: головне у цій справі - це підтверджуючі рішення місцевих рад або протоколи консультацій. Саме на це варто звертати увагу.

- На разі з тих речей, які декларують урядовці, це має бути оптимальна модель адміністративно-територіального устрою. Виокремлення сільських рад з формату існуючих ОТГ і логічне віднесення до тих чи інших громад допускається, - каже консультант Офісу реформ Асоціації міст України на Рівне нщині Василь Курилас.

Горбаківська сільська рада, за його словами, на разі, участі у процесі приєднання до Бабинської ОТГ не брала. Хоч на противагу цьому у Гордакові надають інші документи:

- Горбаківська сільська рада справді є суміжною з Гощанською селищною радою. Логіка речей є правильна і, можливо, це буде відповідати вимогам методики формування громад. ОДА не пропонувала змін і залишила формат у три громади в Гощанському районі. На разі, що буде за підсумками консультацій, побачимо, коли отримаємо документи з пропозиціями від району, - каже Василь Курилас.

Читайте також: ОТГ Рівне нщини хоче діалогу з владою про майбутнє