фото з ФБ
Проект нового адміністративно-територіального поділу області, який презентували 24 січня у Рівненській облдержадміністрації, викликав чимало обурення.

За цим проектом з 72 громад, передбачених перспективним планом, має залишитися лише 46.



Востаннє зміни до перспективного плану Рівне нська обласна рада вносила у листопаді 2019 року. Саме тоді й зафіксували цифру у 72 об'єднані громади Рівне нщини. Щоправда, нещодавно Рівне нська обласна державна адміністрація презентувала інший план, у якому місце знайшлося лише 46 громадам. На місцях такі плани сприйняли неоднозначно. Особливо мова про вже створені громади, які за новим планом мають "укрупнити".

Більше про це читайте: На Рівне нщині кількість ОТГ хочуть зменшити удвічі

Крім того, голови Тараканівської, Повчанської та Мирогощанської ОТГ підготували спільне звернення, відкидаючи прагнення облдержадміністрації приєднати їх до міста Дубно. Голови трьох об'єднаних громад Рівне нщини обурилися намірам приєднати їх ОТГ до складу великої потенційної громади з центром у місті Дубно.

Спільне звернення вони адресували у всі можливі інстанції - Верховну Раду, Міністерству розвитку громад та територій, обласній раді та адміністрації, районним раді та адміністрації, а також Асоціації міст України та Асоціації об'єднаних громад.

Зокрема, у тексті наголошують: громади створені за принципом добровільності. Тож формування Дубенської ОТГ з одночасною ліквідацією їх громад нівелює ідею добровільного об'єднання та суперечить законам.

Ще більше деталей про цю ситуацію читайте у матеріалі: Готові судитись: три громади Рівне нщини повстали проти укрупнення

Тим часом місцева асоціація органів місцевого самоврядування «Об’єднані територіальні громади Рівне нщини» звернулася до голови Рівне нської обласної державної адміністрації Віталія Коваля із вимогою терміново скликати засідання Координаційної ради з питань взаємодії з об’єднаними територіальними громадами, що утворена при Рівне нській обласній державній адміністрації.

Таке рішення було прийнято на зборах голів ОТГ, що відбулися 27 січня 2020 року з ініціативи асоціації. Засідання коордради необхідно провести у середу або четвер, для того, щоб позиція голів ОТГ була донесена до керівництва області.

"Місцева асоціація органів місцевого самоврядування «Об’єднані територіальні громади Рівне нщини» стурбована ситуацією, що виникла у зв’язку із підготовкою нового проекту перспективного плану формування територій громад Рівне нської області, що був презентований 24 січня, під час засідання міжвідомчої регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою Рівне нської області. Закликаємо Рівне нську обласну державну адміністрацію до конструктивного діалогу та пошуку компромісів при ухваленні остаточних рішень в питанні завершення реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні"

 Про це вони зазначили у дописі в Фейсбуці: