Згідно з православним календарем 14 серпня відзначається Медовий Спас. Медовий Спас в народі має відразу декілька назв: Перший Спас, Маковій, Мокрий Спас, Спас на воді. Цей день пов'язаний з багатьма традиціями і заборонами, про які ви повинні знати, щоб провести свято правильно.

 Традиційно в Україні Перший Спас пов'язували з допомогою нужденним, молодші і міцні люди в цей час допомагали по господарству стареньким, а також ділилися припасами з тими, хто не отримав свого врожаю.

До церкви прийнято нести не тільки мед, а й воду. Згідно з народними повір'ями, після того, як ви освятили продукти, слід зануритися у воду і викупати домашніх тварин. Люди вірили, що таким чином можна відмитися про гріхів і прогнати хвороби.
 
Що потрібно робити на Медовий Спас?
 
У день Медового Спаса в церквах проходить служба, на якій всі бажаючі віруючі можуть освятити мак, воду або трави.
 
В Україні до цього свята збирають традиційні букети - маковійки - з чорнобривців та інших садових квітів, цілющих трав і обов'язково додають туди головки сухого маку. Освячену макову голівку також клали під подушку дітям, які погано і неспокійно сплять.
 
Освячений у церкві мед отримує особливу цілющу силу. Вважається, що навіть тяжкохворий чоловік може одужати, якщо з'їсть хоча б ложечку.
 
Люди вірили, що потрібно з'їсти, принесений з церкви освячений мед і загадати найзаповітніше бажання - воно обов'язково збудеться.
 
На Маковія освячують воду в церкві, вважається, що вся вода в цей день стає святою і цілющою. Її набирають про запас і зберігають, як водохресну.
 
 
Освячені на Маковія квіти і трави зберігали за іконами, як сильний оберіг для дому та сім'ї, цей букет не викидали, а через рік спалювали.
 
Медом 14 серпня бажано пригощати всіх бажаючих, до цього дня на Маковий Спас прийнято готувати коржі з маком, пироги і булки з маком.
 
Наші предки вірили, що на Маковія жінкам прощаються всі гріхи, якщо вони самі себе пробачать та помоляться за прощення.
 
Освячений на Маковея мак господині зберігали для Святої вечері на Різдво і додавали в кутю.
 
Освячений мак використовували і незаміжні дівчата для того, щоб приворожити судженого.
 
Насінням освяченого маку посипали навколо будинку - щоб ніяка зла людина або нечиста сила в будинок не потрапили.
 
Що не можна робити на Медовий Спас?
 
Заборонено на Медовий Спас сумувати, лаятися і лихословити. Також віруючі дотримуються заборони на вживання свіжого меду до самого 14 серпня. Що стосується інших заборон в їжі, то їх диктує Успенський піст, який діє в цей час.
 
Вважається, що після 14 серпня купатися в річках і водоймах вже не можна, можна замерзнути і захворіти.
 
 
Народні прикмети
 
• На Маковія літо закінчується, осінь починається.
 
• Прийшов Перший Спас, готуй шубу про запас
 
• У Спаса всього в запасі: і дощ, і вітер, і відро.
 
• На Перший Спас і жебрак медку спробує.
 
• На Перший Спас святи колодязі.
 
• На Маковія вдовам допомагай - слабкому допомога, а тобі щастя.
 
• Після Першого Спаса в воду не заходять.