У наш час стало модним піклуватися про своє здоров'я. І як наслідок - корисна їжа, на якій стоїть, наприклад, маркування «Еко», «Біо», «не містить цукру, консервантів і барвників» користується великим попитом, а відповідно має досить високу (у порівнянні з аналогічними товарами без подібного маркування ) ціну.

Стежити за своїм здоров'ям і дотримуватися правильного харчування - це дуже хороша мода. Але, як стверджують дієтологи, часто такі етикетки лише маркетинговий хід, що змушує вас купити нічим не примітний продукт за завищеною ціною.

МІСТИТЬ НАТУРАЛЬНИЙ СІК. Наприклад, вибираючи своїй дитині лимонад, ви, швидше за все, оберете той, де яскравими літерами буде написано «містить натуральний сік», адже ви-то знаєте, що сік корисний. Але ніякої користі такий напій вашому малюкові не принесе. Сік в ньому дійсно міститься, але в такій незначній кількості, що він ніяк не компенсує шкоди інших не корисних компонентів, які містяться в достатку в газованій воді.

СОСИСКИ І КОВБАСА З НАПИСОМ «ФІТНЕС» відразу налаштовують на те, що якщо ми займаємося спортом і стежимо за своєю вагою, потрібно вибирати саме цей продукт. Але, ознайомившись зі складом, ми не помічаємо в ньому ніяких відмінностей від інших ковбасних виробів - в них так само багато жирів, солі і шкідливих добавок. Тобто, це чисто маркетинговий хід. Так що тим, хто бажає побороти зайві кілограми, краще купити шматок пісного м'яса або птиці і запекти його в духовці або приготувати на пару.

Маркування «БЕЗ ЦУКРУ» може розміщуватися на продуктах, які в принципі не повинні містити цукор. Або «без глютену» на тих видах круп, які його не містять за своєю природою. До слова, глютен не є ворогом здорового організму, але каші з глютеном дійсно не варто вибирати для діток в якості першого прикорму. Також це маркування важливе для людей з такими захворюваннями, коли організм не здатний засвоювати глютен. Всі інші на цей напис можуть просто не звертати уваги.

Який одяг не можна носити: 5 речей, які руйнують енергетику

Крім того, за маркуванням «без цукру», можуть ховатися речовини, які роблять шкідливий вплив на нирки, печінку і травний тракт цукрозамінники, трансжири і інші добавки, які шкодять організму значно більше, ніж цукор.

Так що ж робити, якщо хочеться купувати здорову їжу, а маркуванню довіряти не можна? Уважно читайте склад. У ньому виробники брехати не мають права. І в разі порушень будуть нести відповідальність.

Золоте правило: дивіться на вміст жирів, солі і цукру. Здорова їжа повинна містити в собі не більше 3 г жиру, 5 г цукру і 0,3 солі на 100 г. Зверніть увагу на вміст у продукті хімічних добавок. Ставтеся скептично до продуктів, на яких на перше місце ставиться одна його властивість. Наприклад, «без цукру» або «містить натуральний сік».

Пам'ятайте, що приставки «Еко» та «Біо», а також зелений колір упаковки і листочки на ній, не гарантують, що продукт відрізняється чимось від аналогічних товарів. Не піддавайтеся на модні слова. Наприклад, хорошою заміною дорогої і популярної зараз гранола стане тарілочка вівсянки грубого помелу - власне вона і є основним інгредієнтом гранола. Бережіть себе і своїх близьких!