Сніжинка – найпоширеніша прикраса до Нового року. Багато умільців роблять в'язані сніжинки, щоб декорувати ними одяг або інтер'єр. Для того щоб надати жорстку форму виробу, його потрібно накрохмалити. Існує безліч способів, як зробити це швидко і якісно.

Особливості процесу

В залежності від того, як ви збираєтеся використовувати елемент декору, можна накрохмалити в'язану сніжинку різними способами і з різним ступенем м'якості. Додання жорсткості виробу за допомогою крохмалю – найпоширеніший спосіб. Існує три ступеня твердості виробу, які створюються додаванням певної кількості крохмалю.

Легке крохмалення надає сніжинці чіткої форми і дозволяє їй залишатися досить м'якою. Ці вироби виходять більш пластичними і легкими. Їх можна використовувати для декорування новорічного одягу. Такі прикраси не будуть дряпати одяг і шкіру людини. Для виготовлення засобу треба взяти одну столову ложку крохмалю і розвести в літрі води.

Якщо взяти для приготування розчину півтори ложки на літр води, у вас вийде середня жорсткість. Досвідченим шляхом ви можете визначити яку консистенцію вибрати для додання твердості декору.

Жорстка ступінь виходить збільшенням дози крохмалю до двох столових ложок. Прикраси, зв'язані гачком, будуть досить твердими, ними можна оформляти інтер'єр або використовувати в якості сувенірів.



кромалимо в`язані сніжинки

Які засоби можна використовувати?

Традиційно для накрахмалювання різних виробів використовують картопляний чи рисовий крохмаль. Його розводять з водою або молоком і опускають в цю суміш сніжинку або іншу деталь, зв'язану гачком. Якщо в будинку немає крохмалю, можна замінити його іншими інгредієнтами, які ви знайдете у себе на кухні.

Зараз у продажу є багато хімічних засобів для швидкої обробки елементів декору в домашніх умовах. З їх допомогою можна надати форму і твердість в'язаної або паперової сніжинки легко і швидко. Ці засоби підійдуть і в тому випадку, якщо ваші в'язані сніжинки зроблені з кольорової пряжі (червоним, синім тощо).

Для того щоб надати декоративній сніжинці твердість, можна застосувати наступні засоби:

- цукровий сироп;

- молоко;

- харчовий желатин;

- розчин солі;

- яєчний білок;

- акриловий лак;

- клей ПВА;

- спеціальні засоби для накрахмаливания в аерозолях.

З допомогою крохмалю

Щоб накрохмалити сніжинку, зв'язану гачком, за допомогою крохмалю, приготуйте розчин. Якщо виробів не дуже багато, можна брати не літр води, а половину. Розчиніть в цій кількості столову ложку картопляного крохмалю. Можна взяти рисовий крохмаль розвести його в теплому молоці.

Далі потрібно трохи поварити суміш на водяній бані, щоб вона загусла. Для цього в невелику каструлю влийте воду приблизно до половини і поставте туди скляну ємність з розчином. На повільному вогні варіть суміш, постійно помішуючи, поки вона не стане густою. Потім дайте розчину трохи охолонути і опустіть в нього сніжинку.

Коли сніжинка добре просочиться розчином, її потрібно вийняти і віджати. Розкладіть ваші прикраси на підносі, розправте і надайте їм форму. Дочекайтеся повного висихання, потім відокремте від поверхні і можете використовувати їх для оформлення.

Для кращого закріплення форми виробу можна пропрасувати гарячою праскою. Накрийте прикраси бавовняною тканиною і пройдіться кілька разів підошвою праски. Функцію відпарювання включати не потрібно.



крохмалимо в`язані сніжинки

Хімічні засоби

Багато застосовують для обробки в'язаного декору клей ПВА, розведений з водою. Зазвичай беруть одну частину води і дві частини клею і добре перемішують. Можна опустити річ в ємність з складом, віджати і розправити. Покрити виріб розчином ви можете за допомогою пензля або пульверизатора. Дочекайтеся повного висихання і використовуйте в якості прикраси.

Деякі умільці застосовують для надання форми в'язаним речам акриловий лак. Він використовується для декупажу і продається в магазинах для рукоділля. Потрібно покрити виріб пензлем у кілька шарів. Їх кількість залежить від ступеня твердості, який ви хочете отримати. Після нанесення кожного шару дайте покриттю висохнути.

У господарських відділах зараз можна знайти спеціальні засоби для підкрохмалювання білизни. Їх випускають у вигляді спреїв і аерозолів, що дуже зручно. Розпиліть засіб на виріб з відстані, зазначеного на балончику (20-30 см), пропрасуйте і дайте охолонути. Застосування цих речовин робить обробку декоративних елементів швидким і легким.

Джерело