Одними з найулюбленіших цитрусових фруктів для більшості людей є мандарини.

Мандарин - найдавніший плід, батьківщиною якого вважається Південно-Східна Азія, зокрема Китай. У ті далекі часи цей "сонячний" цитрус дозволяли собі вживати тільки заможні китайці. В сучасному світі основними постачальниками мандаринів стали Марокко, Іспанія, Сицилія, Аргентина. У пострадянському просторі широко поширює цей цитрус Грузія. Характерною особливістю мандарина, як і всього сімейства цитрусових, є зміст величезної кількості вітаміну С - аскорбінової кислоти. Крім того, мандарини надзвичайно багаті на пектинові речовини, ефірні олії, глікозиди, мінеральними солями, вітамінами D, К, В1, В2. Важливий факт: наявність в мандарині лимонної кислоти не дозволяє з'явитися в ньому нітратів та інших шкідливих компонентів.

- Мандариновий сік є корисним дієтичним і лікувальним напоєм. Особливо він рекомендується дітям (навіть немовлятам) і хворим.

- При високій температурі сік мандарина добре угамовує спрагу.

- Мандарини використовують при лікуванні астми і бронхітів. Вони містять велику кількість фенолікової амінокислоти, яка називається синефрином. Це добре відомий протизастійний і протинабряковий засіб. Для очищення легенів від слизу рекомендується кожен ранок випивати по склянці мандаринового соку.

- При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються проносами, дуже корисні свіжі мандарини і сік.

- Мандариновий сік, що вживається регулярно і у великих кількостях, позбавляє від гельмінтів (глистів).

- Плоди мандарина чудово насичують організм вітамінами в зимовий час.

- Мандарини мають антицинготну дію, підвищують апетит, покращують обмінні процеси.

- Ефірна олія мандарина піднімає настрій.

- Мандарини і мандариновий сік завдяки фітонцидним властивостям мають антимікробну дію.

- Зовнішнє застосування мандаринового соку допомагає в боротьбі з молочницею.

- Сік і плоди мандарина ефективно діють при дизентерії.

- При рясних клімактеричних кровотечах мандарини широко використовують як кровоспинний засіб.

- Сік застосовується при шкірних захворюваннях. Дія фітонцидів, що містяться в мандарині, настільки сильна, що свіжий сік вбиває деякі грибки (трихофітію, мікроспорію). Щоб вилікувати шкіру і нігті, уражені грибком, слід багато разів втирати в них сік з часточки або шкірки мандарина.

Незважаючи на свої численні корисні властивості, іноді мандарини можуть нашкодити людині. Цей цитрус протипоказаний людям, що страждають на виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки, не рекомендується хворим на гастрит з підвищеною кислотністю шлункового соку. Це викликано тим, що мандарини досить сильно дратують слизову оболонку шлунку і кишечника. Також, вживання мандарина може виявитися шкідливим для людей з будь-якими нирковими захворюваннями, тому що за допомогою нирок виводиться велика частина біологічно активних компонентів цього цитруса.

Джерело: Organic.ua