Враховуючи економічний стан та кліматичні умови в нашій країні, витрати на оплату газу в опалювальний період становлять більшу частку сімейного бюджету, середньостатистичного українця. У приватному будинку і в квартирі газ в основному використовується для підігріву води, опалення та приготування їжі. Для заощадження бюджету сім’ї потрібно застосовувати різноманітні методи економії та способи збереження тепла.

Як для економії води та тепла рекомендується встановити лічильники. Сума, сплачена за показниками лічильника, завжди менша, ніж за середніми показниками, тому що ви платите тільки за спожитий вами газ.

Через подорожчання газу опалення в будинках, обладнаних газовими котлами, влетить у копієчку (якщо раніше опалювання будинку на 100 «квадратів» обходилося в місяць в холодну пору року в 1500 грн, то зараз доведеться викласти близько 3000 грн / місяць) , тому є сенс задуматися про покупку нової економічною і потужної системи опалення.

Для збереження тепла рекомендується у першу чергу утеплення пінопластом стін та горища. Економити газ для опалення допомагають склопакети та відображуючі екрани, встановлені між стіною і радіатором. Ще маленька хитрість: зменште температуру комфорту на 2-2,5 градуси. Не дуже помітно в житті, але сприятливо позначається на гаманці.

Можливо використовувати якщо це реально, для опалення тверде толиво . Якщо це неможливо - встановіть економічний газовий конденсаційний котел. Найвигідніший варіант економії газу в приватному будинку - автоматизація системи опалення. Ті, хто вже її використовує, стверджують, що витрати на її встановлення повертаються протягом першого опалювального сезону.

А для досягнення ще більшої економії використання блакитного палива, потрібно встановити: терморегулятори на всі батареї та підкючити кімнатний хронометричний термостат, потрібно також зробити теплоізоляцію містків холоду (15-40% економії).

Якщо втілити в життя хоча б половину даних порад, економія на газі буде становити близько 25-30%.