Штори, гардини, жалюзі, фіранки - що вибрати для функціонального оформлення кухонного вікна? Вікна на кухні повинні бути оригінальними і надавати кімнаті особливий характер.

 Ми проводимо багато годин на кухні, тому необхідно подбати, щоб денного світла було якомога більше, а можливість визирнути з вікна на вулицю було простою справою. Тому питання стоїть про вибір штор, які не обмежуватимуть приплив свіжого повітря і не захаращуватимуть вікно.

 
Як вибрати кухонні штори
Ви можете визначитися з відтінками, близькими до кольору стін, тоді фіранки на вікні будуть поєднуватися з фоном. Також можна сміливо протиставляти штори палітрі стін, тоді вікно стане сильним акцентом в інтер'єрі.
 
Ще цікавим рішенням дизайнери вважають контраст тканин, використовуваних в обробці вікон. Можна поєднати матову тканину з блискучою, м'яку з жорсткою, ажурну і мереживну з щільною. Легкі вуалі добре виглядають з таким «м'ясистим» текстилем, як оксамит або жаккард.
 
Всупереч загальній думці, що на кухні кращими будуть фіранки з квітковими візерунками, все частіше вибирають геометричні фігури з гострими неправильними формами. Вузька кухня любить смуги. Штори в смугастий візерунок зроблять кімнату просторою, а її зовнішній вигляд буде сучасним і свіжим.
 
Кажуть, що класичні штори пішли разом з поколінням наших бабусь. Це не правда! В даний час існує так багато сучасних форм цього напрямку, що кожен може вибрати щось для себе. Класичні штори також ідеально підходять для кухонь в сільському або традиційному стилі.
 
Слід пам'ятати, що класичні варіанти повинні відповідати такому ж стилю кухні. Малюнок штор може поєднуватися з таким же малюнком скатертин або серветок. Це зробить кімнату єдиним цілим.
 
У сучасних кухнях відмінно виглядатимуть прості і мінімалістичні завіси, а також гладкі рулонні штори і жалюзі. Хорошою ідеєю є римські штори з прозорої тканини або з сучасним малюнком.
 
Складні жалюзі, які виглядають оригінально і доступні на ринку в широкій колірній гамі, також дадуть хороший ефект. Такі варіанти мають багато переваг: вони займають мало місця як в розкладеному положенні, так і після складання. Вони мобільні і легко розбираються, їх легко освіжати і мити.
 
При покупці штор варто звернути увагу на деталі:
• Товщина тканини тут дуже важлива. Чим щільніше матеріал, тим менше світла проходить. Так що, якщо ваше вікно розташоване на яскравій стороні, слід вибрати щось більш щільне.
 
• Коли справа доходить до кольору в кімнаті, де переважають інтенсивні, агресивні, виразні кольори і велика кількість візерунків, ви повинні вибрати прості штори яскравих приглушених кольорів. Однак на кухні з яскравими, гладкими текстурами підійдуть візерункові фіранки з яскравими квітами.
 
Поради щодо оформлення кухонного вікна:
• Оформлення вікон завжди має бути підпорядковане інтер'єру квартири в цілому. Якщо інтер'єр оформлений, наприклад, в класичному стилі - найкраще підійдуть штори з тафти, жаккарда або парчі для вітальні і одночасно для вікна на кухні. Тому, незалежно від тенденцій, що просуваються в певну пору року, краще підбирати матеріали і дизайн штор, відповідні оформленню квартири.
 
• При оформленні кухонних вікон краще слідувати правилу: менше означає більше. Штори, гардини або жалюзі, які ми вибираємо, повинні бути натуральними. Чим простіше за формою і чим менший об'єм, тим краще для всієї кімнати.
 
• На кухні остерігайтеся химерних оброблених штор. Вікно на кухні повинно легко закриватися і відкриватися. Крім того, рулонні або римські штори не повинні бути складні для заміни та повторної установки.