Здається, перші спроби «приручити» холод і створити своєрідний холодильник для тривалого зберігання їжі людина зробила сотні років тому. Як тільки наші предки почали вести осілий спосіб життя, для них стало актуальним питання захисту харчів від передчасного псування.

Етапи еволюції холодильника: від погреба до стильного Смарт-пристрою

Звичайно, льодові кімнати, погреби (льохи) та спеціальні підземні сховища не мали з сучасними холодильниками нічого спільного, крім призначення. Пристрої, віддалено схожі на популярні зараз моделі холодильників, з’явилися ближче до кінця XIX ст. Одна з перших моделей електричних холодильників і досі зберігається у британському музеї. Вона має корпус приємного бежевого кольору і кілька металевих полиць однакового розміру всередині.

Це цікаво: Якщо один з перших електричних агрегатів для зберігання продуктів, виконаних у бежевому кольорі, доступний для ознайомлення у музеї Thinktank, то побачити сучасні бежеві холодильники LG можна в МОЙО.

  • один з найперших прототипів сучасного холодильника був створений Томасом Мором в 1803 р. Тоді специфічну конструкцію з металевих пластин та «кожуха» з теплого кролячого хутра було розроблено для транспортування вершкового масла. Такий «холодильник» сам по собі навряд чи міг впоратися з охолодженням і подальшим зберіганням продукту, тому він містився у спеціальному баці із льодом.
  • перший пристрій, в основі функціонування якого лежить компресійний цикл, створив Джон Грі. Його розробка використовувалася радше для заготівлі штучного льоду і могла одночасно виконувати функції морозильника і системи кондиціонування.
  • в 1857 розпочалася «промислова» історія холодильників. Саме тоді їх почали експлуатувати у комерційних цілях.
  • патент на холодильник у 1899 р. отримав інженер Альберт Маршалл. Він винайшов універсальний пристрій, який міг працювати на різних видах палива.
  • у 20-х роках ХХ ст з’явився холодильник Ейнштейна, безшумний холодильник Крістіана Стрінструпа, патент на який пізніше викупила компанія General Electric.
  • на початку 30-х ХХ ст розпочалося активне виробництво холодильників, у якості холодильного агента для яких використовувався фреон. Приблизно через 2 десятиліття з’явилися моделі, які підтримували функцію автоматичного розморожування.
  • в 1980-х році ринок поповнився першими моделями, оснащені системою NoFrost. Кількома роками пізніше холодильники стали підтримувати інші знайомі сучасним користувачам функції.
  • «Мілленіум» став новим етапом на шляху розвитку холодильного оснащення. Виробники почали активно виготовляти моделі Side-by-side, багатодверні пристрої, холодильники, оснащені дисплеями та пультами, «розумні» моделі з надсучасним ПО.

Яким буде наступний етап еволюції холодильників, поки що невідомо. Можливо, з часом абсолютно всі холодильники навчаться заповнювати свої полиці самостійно, як це робить розумний «пивний» девайс від компанії DrinkShift? Цього поки що ніхто не знає.