Вибираючи освітлення для ванної кімнати, найчастіше ми орієнтуємося тільки на функціональність. Проте, варто пам'ятати, що освітлення вологого приміщення реалізується в багатьох варіаціях.

 При плануванні ремонту будинку багато людей обмежують освітлення у ванній кімнаті верхнім світлом або настінними світильниками у дзеркала. Тим часом, навіть невелика ванна кімната пропонує безліч варіантів облаштування, а продумані джерела світла додадуть кімнаті глибокий і неповторний характер.

Освітлення ванної кімнати має бути практичним в першу чергу. Навіть найоригінальніша ідея не спрацює, якщо вона зменшить комфорт перебування у ванній. Правильно підібране освітлення у ванній може навіть оптично збільшити ванну кімнату.

Центральний світильник

Кількість джерел світла особливо важливо для ванної кімнати без вікна. Як загальне освітлення у ванній кімнаті добре використовувати стельовий світильник в центрі кімнати. Однак слід пам'ятати, що він повинен бути стійким до вологи. Також можна використовувати звичайні галогенні лампи або в підвісній стелі.

Світильники, вбудовані в стелю

Світильники можуть бути вбудовані в підвісну стелю.  Локальне світло дає можливість розслабитися і поніжитися під час прийняття ванни. У той же час воно буде виконувати декоративну функцію.

Підсвічування дзеркала

Також важливе відповідне дзеркальне підсвічування. Для цієї мети відмінно підходять бра, встановлені з боків дзеркала. Вони повинні бути на рівні очей, близько 170 см від підлоги. У разі двох симетричних джерел світла кожен з них повинен мати потужність не менше 60 В.

Колір світла

Також при виборі лампочок варто звернути увагу на їх колірну температуру. Найкраще використовувати освітлення, подібне до природного сонячного світла. Таким чином, ми уникнемо спотворення кольорів, що важливо, наприклад, при створенні ранкового макіяжу.

Світло холодного білого кольору забезпечує кращу гостроту зору. Ось чому лампи на дзеркалі повинні виділяти таке світло. Коли мова йде про додаткове освітлення у ванній кімнаті, яке повинне використовуватися в якості розслабляючої функції, найкраще вибрати жовте освітлення, яке завдяки своєму кольору ідеально підходить для створення святкового настрою.

Декоративне освітлення

Варто розглянути можливість встановлення освітлення, яке буде служити в основному як декоративний елемент.

Коли справа доходить до створення настрою, приглушене джерело світла не має собі рівних.

З цим типом освітлення ви також можете спокуситися оригінальним кольором світла: синій заспокоює, червоний додасть енергії, а фіолетовий створить гарний настрій.

Умови безпеки

Розташування світильників повинно враховувати міркування безпеки. Через велику кількість водяної пари стандарти тут обмежені. Прі виборі лампи звертайте увагу на клас захисту світильника, який повинен бути не нижче IP44 або IPX4D.

Рекомендується звернути увагу на якість окремих елементів, висока довговічність є гарантією безпечного використання.

Коли ми думаємо про встановлення лампи у ванній кімнаті, пам'ятайте, що чим ближче ванна або душ, тим вище повинен бути показник захисту.

Також краще відмовитися від стоячих ламп, підключених до контакту, так як це може привести до виходу з ладу світильника. Давайте залишимо торшери в вітальні або спальні, де вони виглядають найкраще. Існує безліч нестандартних світлових рішень, які ідеально підходять для ванної кімнати.

Як залучити удачу і щастя або 8 помилок фен-шуй для будинку

Які матеріали використовувати для оформлення стін у ванній?