Багато мам стикаться з тим, що їх що діти зачасту відмовляються від певної їжі: овочі, суп, м'ясо. Вони часто вередують за столом, але як перестати воювати з маленькими «нехочухами» і навчити їсти здорову їжу?

Отож, як привчити дитину до правильного харчування змалечку?

Купуйте корисні продукти

Щоб привчити дитину до правильного харчування, варто на особистому прикладі показати їй це. Так, якщо ви проти, щоб дитина їла шоколадки і Кіндери, пила пакетовані соки або газовану воду, зробіть так, щоб у вашому будинку не було доступу до таких продуктів. Перегляньте раціон харчування всієї родини і купуйте тільки корисні продукти. У вас точно не вийде змусити дитину їсти брокколі, якщо мама з татом при цьому їдять бутерброди з ковбасою, погодьтеся!

Будьте обережні в оцінках
Будьте обережні в своїх висловлюваннях щодо харчування дитини. Якщо, наприклад, ви скажете бабусі, що дитина не їсть м'ясо або, привівши в дитячий садочок, попросите не годувати тим, що вона "не любить", то ризикуєте спровокувати ситуацію, коли дитина зовсім відмовиться від  продукту. Навішуючи ярлики, ви самі формуєте в дитини ті чи інші харчові звички, тому будьте обережні.

Не тисніть на дитину
Не варто насильно змушувати або годувати дитину, ні до чого хорошого це не приведе. Будьте мудрішими, постарайтеся якось оригінально подати страву, але не варто перед початком обіду обговорювати скільки дитина повинна з'їсти і як швидко, дозвольте їй самій приймати рішення, не тисніть на дитину, прийом їжі повинен проходити в спокійному і зручному для всіх стані.

Готуйте разом
Якщо ви приготуєте їжу разом з дитиною, то навряд чи вона відмовиться їсти, або буде вередувати за столом. Обирайте страву разом, готуйте інгредієнти, дайте дитині відповідальну роботу в процесі приготування. Нехай хоча б один із прийомів їжі буде обов'язково сімейним, коли всі члени сім'ї зберуться за столом і без будь-яких гаджетів повечеряють в спокійній атмосфері.

Не маніпулюйте
"З'їж суп - дам цукерку" - дуже небезпечний спосіб, навіть не дивлячись на те, що зазвичай дієвий. Їжа - це не нагорода, яка користь від того, що дитина зараз буде давитися овочами, тільки, щоб отримати бажану цукерку? Це не навчить її правильним харчовим звичкам, як і не прищепить любов до овочів і корисних продуктів. Будьте послідовні, якщо сьогодні ви говорите, що від цукерок псуються зуби, а завтра, що дитина зможе її отримати, але повинна з'їсти суп, то дискредитуєте себе ж.

Пропонуйте різноманітність
Перевиховати навіть завзяту привереду можна за допомогою оригінального підходу. Продумайте меню на тиждень так, щоб страви не повторювалися, приділіть час презентації, купіть красиві та  яскраві тарілки. Дитина буде здивована та збентежена, і обов'язково спробує щось новеньке.

Дайте право вибирати
Щоб кожен раз не засмучуватися через те, що ви даремно втратили час на приготування їжі, яку дитина не їсть, обговорюйте це заздалегідь. Запитайте у дитини, що вона хотіла б на сніданок, кукурудзяну кашу або сирники? Який салат приготувати з морквою або помідорами? Так ви стаєте союзником дитини і створюєте ситуацію, коли нібито вона сама приймає рішення. Такий підхід допоможе впоратися з масою проблем і зайвих суперечок за столом.