Для зміцнення імунітету взимку організму потрібні вітаміни. Найкраще джерело - фрукти. Пропонуємо вам перелік найбільш корисних.

ЯБЛУКА

В чому користь? Яблука - багате джерело вітаміну С, вітамінів групи В, магнію і заліза. У яблуках багато органічних кислот, які сприяють схудненню. Крім того, любителі цих фруктів можуть похвалитися міцними зубами. Справа в тому, що яблука багаті речовинами, які очищають зубну емаль і перешкоджають розвитку карієсу.

Як обрати? Перед тим як купувати, понюхайте фрукти. Якщо до специфічного яблучного аромату додаються якісь посторонні запахи, краще не беріть їх.

  1. Перш ніж їсти плід, перевірте, чи не оброблений він парафіном: для цього злегка пошкрябайте його ножем. Якщо виявите «покриття», то не намагайтеся його змити, краще просто очистіть яблуко від шкірки.
  2. У кислих яблуках вітаміну С більше, ніж в солодких. Але часте вживання кислих фруктів може призвести до загострення хронічного гастриту і виразкової хвороби. Дітям краще купувати кисло-солодкі плоди.
  3. Жовті і червоні сорти відрізняються високим вмістом калію, тому вони дуже корисні. А ось діткам-алергікам підійдуть зелені яблука, оскільки вони рідко викликають алергічні реакції. Крім того, вітаміну С в них більше, ніж в червоних і жовтих плодах.

Порада: Вітчизняні яблука містять більше вітамінів. ніж імпортні, так як для тривалого транспортування їх зривають недозрілими.

АПЕЛЬСИН

У чому користь? У апельсинах багато аскорбінової кислоти, вітаміну Р, кальцію і фруктових кислот. Ці фрукти зміцнюють нервову систему і імунітет, очищають печінку, розріджують кров, нормалізують роботу кишечника, зміцнюють кістки і зуби.

Як обрати?

  • Взимку рекомендуємо вам зупинити свій вибір на важких, досить твердих плодах з тонкою гладкою шкіркою. Врахуйте, що ступінь зрілості і соковитості не впливає на колір шкірки.
  • Зберігайте апельсини при кімнатній температурі. Якщо ж хочете зберегти їх як можна довше, загорніть кожен фрукт в цигарковий папір і покладіть в нижній ящик холодильника. Так вони пролежать тижні три.

Порада: Не рекомендується давати апельсини дітям до 3 років, оскільки цей фрукт може викликати сильну алергічну реакцію.

ГРАНАТ

У чому користь? Цей фрукт містить справжнє джерело вітамінів і мінеральних речовин. Він зміцнює судини, стимулює обмін речовин.

Як обрати? Вибираючи гранати, купуйте щільні, важкі і яскраві плоди. Шкірочка повинна бути гладенькою. Якщо вона висохла, не беріть такі фрукти.

  • Огляньте місце, де у граната була квітка: у стиглого плоду не повинно бути ніяких зелених вкраплень.
  • Зберігати гранати краще в сухому прохолодному місці - і вони зможуть пролежати до місяця.

ХУРМА

У чому користь? Цей фрукт називають їжею богів - настільки він смачний і корисний. Хурма покращує зір, пам'ять, перистальтику кишечника, а також стан шкіри. Знижує артеріальний тиск, нормалізує роботу серця і щитовидної залози (за рахунок вмісту йоду).

Як обрати? Зараз у продажу ви знайдете безліч сортів хурми. Тому колір і форма плоду вам нічого не скажуть про його стиглість. Але зверніть увагу на плодоніжки: вони повинні бути коричневого кольору і обов'язково сухий.

  • Якщо вам все-таки попалася в'язка хурма, заморозьте її в холодильнику, потім дайте відтанути. Тоді цей неприємний присмак зникне - і вона придбає солодкий смак.
  • Темні цятки на шкірці означають, що ягода переспіла і почала псуватися.

Порада: Пізні сорти хурми дозрівають в грудні, тому не пропустіть нагоду поласувати цим корисним фруктом.

КІВІ

У чому користь? Ківі - це справжня вітамінна бомба! Всього лише один плід забезпечує організм людини добовою дозою вітаміну С. Аскорбінки в цій ягоді міститься навіть більше, ніж в цитрусових. Ківі особливо добре вживати в зимову пору року, оскільки він сприяє зміцненню імунітету і відмінно підходить для профілактики грипу та застуди.

Як обрати? Купуючи ківі, понюхайте їх: зрілі плоди повинні мати трохи вловимий аромат полуниці, банана і лимона.

  • Вибирайте трохи м'які, але при цьому пружні плоди.
  • Якщо помітите на ягоді темні плями - це ознака хвороби плода або неправильного транспортування і зберігання. Утримайтеся від їх покупки.

Порада: Не рекомендується давати ківі дітям до 5 років, оскільки цей фрукт може викликати сильну алергічну реакцію.

Читайте також: Що робити, якщо ви захворіли на грип: рекомендації МОЗ