Коричневі плитки зі специфічним смаком, виглядають незмінно з часів Радянського Союзу, коли гематоген був настільки популярний, що вважався майже панацеєю при будь-якому авітамінозі і анемії. Пізніше цей магічний вплив розвінчали, заявивши, що гематоген — ніщо інше, як непотрібний десерт. І та й інша точка зору, м’яко кажучи, не зовсім вірні.

ЩО ТАКЕ ГЕМАТОГЕН

Вперше препарат на основі бичачої крові почали випускати в Швейцарії, в 1890 році і тоді ж він отримав свою назву, яка в перекладі з латині означає «народження крові». Перший гематоген випустили у вигляді мікстури з крові та яєчного жовтка і досить успішно застосовували для лікування недокрів’я. Пізніше формула препарату була вдосконалена, замість цільної крові стали використовувати очищений та спеціальним чином зневоднений концентрат, який є основною діючої речовини гематогену і називається чорний харчової альбумін. Кров биків обробляється таким чином, щоб еритроцити, які в ній містяться, не втратили своєї функціональності.

Альбумін містить не тільки еритроцити, а й незамінні амінокислоти, вуглеводи, мінерали, в тому числі двовалентне залізо, і вітамін А. Причому співвідношення складових альбуміну ідентично складу крові людини і його завдання — стимулювати гомопоез (кровотворення) і підвищувати рівень гемоглобіну.

СКЛАД ГЕМАТОГЕНУ

  • Зрозуміло, що основу і суть «шоколадки» гематогену, становить концентрат крові великої рогатої худоби, в ідеалі — очищений від можливих домішок (хвороботворних бактерій, антибіотиків, гормонів, якими кололи тварин).
  • Для того, щоб гематоген можна було їсти і навіть отримувати задоволення, в нього додають згущене молоко, цукор, патоку — ці складові були присутні в Гематогені ще при радянському союзі, але тоді їх кількість строго регламентувалася ГОСТом. До речі, в період першої світової війни, в умовах гострої нестачі повноцінного харчування, гематогеном дійсно підтримували здоров’я дітей і навіть червоноармійців.
  • У наші дні, крім традиційного згущеного молока сумнівної якості, виробники додають в гематоген мед, штучні підсолоджувачі, синтетичні ароматизатори, консерванти та інші «принади», домагаючись найрізноманітнішого смаку і аромату.
  • Трапляється, що для посилення ефекту в плитки гематогену крім альбуміну додають солі заліза, не вказуючи при цьому дозування.
  • Також недобросовісні виробники додають у гематоген поліфосфати як стабілізатори, а вони виводять кальцій з дитячого організму.

КОРИСТЬ ГЕМАТОГЕНУ

Оскільки гематоген не є лікарським препаратом, а відноситься до категорії БАДів, клінічні дослідження його ефективності не проводилися. Проте, як і інші біологічно активні добавки, гематоген цілком може підтримати на нормальному рівні гемоглобін, але у здорової людини, якщо лікар виявить схильність до його зниження. Крім того, завдяки вітаміну А, який обов’язково присутній в складі гематогену, покращиться стан шкіри, волосся і зір.

Стимулює кровотворення, сприяє всмоктуванню заліза в кишечник, підвищує вміст гемоглобіну в крові, збільшує вміст феритину в плазмі.

Однак, варто розуміти — будь-який ефект можливий тільки при правильно підібраній дозі гематогену і не є лікуванням. У разі реальної проблеми, наприклад, діагностованої залізодефіцитної анемії, допоможуть тільки підібрані лікарем препарати заліза.

НЕБЕЗПЕЧНІСТЬ ГЕМАТОГЕНУ ДЛЯ ДІТЕЙ

  • Перш за все, плитка гематогену — це концентрат вуглеводів: цукор, патока, згущене молоко, все це абсолютно зайві калорії, особливо для дитини. У небезпеці не тільки зуби, але і фігура і обмін речовин в цілому.
  • Вважається, що навіть у висушеній і всіляко обробленій крові тварин (альбумін), можуть зберігатися гормони стресу, які виробляються у тварини, коли її вбивають — кортизол, адреналін, норадреналін.
  • В альбуміні, виробленому з крові великої рогатої худоби можуть залишатися частинки ліків, в тому числі антибіотиків, якими годували тварин за життя.
  • Оскільки основу гематогену становить білок, висока ймовірність алергічної реакції на нього, аж до набряку Квінке.

ГЕМАТОГЕН ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ І ГОДУВАННЯ ГРУДДЮ

Під час вагітності і лактації потреба в залізі підвищується. Однак, це не може бути приводом безконтрольного вживання гематогену, який може непередбачувано вплинути на слизову шлунково-кишкового тракту. Крім того, можливе згущення крові, що вкрай небажано як при вагітності, так і під час годування грудьми. Пам’ятайте, гематоген — це все ж не мирна цукерочка, а значить варто обов’язково порадитися з лікарем.

ЯК ВИБИРАТИ ГЕМАТОГЕН

Сучасні лікарі переконані — в наш час підтримати здоров’я дитини і рівень гемоглобіну в крові простіше і ефективніше за допомогою різноманітного і повноцінного харчування — найбільше заліза — в червоному м’ясі, в ньому ж є всі необхідні для його засвоєння вітаміни (в тому числі, В12). Але, якщо ви все одно хочете побалувати малюка ностальгічними ласощами зі свого дитинства — читайте, що написано на упаковці і купуйте тільки в аптеці.

  • На першому місці має стояти альбумін і його зміст не менше 4-5% від загальної маси плитки.
  • У складі не повинно бути ніяких синтетичних ароматизаторів, барвників, стабілізаторів смаку та іншого.
  • Не купуйте гематоген, на упаковці якого склад не вказано.
  • Ніякого додаткового заліза або інших добавок. Звертайте увагу на дату виготовлення і термін придатності плитки.

СКІЛЬКИ ГЕМАТОГЕНУ МОЖНА ДАВАТИ ДИТИНІ

Найкраще порадитися зі своїм педіатром.

  • При цьому, гематоген не варто давати дітям молодше трирічного віку.
  • Дітям до шести років — не більше 25 г на добу.
  • Від 7 до 12 років — добовий максимум — 35 м.
  • Дорослим — до 50 г.

Отже, чи варто купувати сумнівні плитки, а тим більше, давати дітям — думайте.

У статті використані матеріали сайту moirebenok.ua

Читайте також: Лікар Комаровський розвіяв міфи про антибіотики

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber