Реакція батьків на капризи дітей під час прийому їжі може мати довгострокові наслідки, які можуть проявитися вже у зрілому віці. Як перестати сваритися з дітьми за столом, привити любов до корисних страв і не використовувати для цього шантаж і підкуп?

Вчені Мічиганського університету нещодавно вивчали ці проблеми. Виявляється, якщо змушувати дитину їсти ті продукти, які їй не подобаються, це не призведе до повноцінного харчування в більш зрілому віці і не зробить дітей здоровішими у майбутньому. У вирішенні цієї проблеми потрібен більш глибокий підхід.
Те, яке ставлення у дитини закладається до їжі зараз, може вплинути на харчову поведінку в майбутньому. Щоб виховати здорові харчові звички без сварок і сліз, пропонуємо вам скористатись наступними порадами від фахівців.

1. Їсти «за компанію».

За столом приклад однолітка може бути набагато ефективнішим, ніж приклад батьків. Якщо друзі, брат чи сестра, одногрупники у садочку їдять залюбки, то і ваша дитина, швидше за все, буде робити так, які і вони.

2. Поєднуйте улюблені їжу і ту, яка не дуже подобається.

Це хороший спосіб змусити дитину їсти більше овочів Так, до улюблених макаронів можна додати броколі чи кабачки. З моркви, огірка, томатів можна спробувати викласти обличчя чоловічка на омлеті тощо. Все залежить від фантазії мами.

3. Підтримуйте хороший вибір.

Замість того, щоб нав’язувати малюку свою думку, дозвольте зробити йому вибір самостійно. Так, дитина поділиться з вами тим, які овочі і фрукти їй подобаються найбільше. Старайтеся за будь-якої нагоди додавати до страв саме ті овочі, які вподобала дитина.

4. Обмежуйте вживання шкідливої їжі.

Конкурувати з соленими, солодкими і жирними інгредієнтами, які є у фаст-фуді, досить складно, але намагайтеся уникати їх. Не зберігайте вдома багато солодощів, печива, чіпсів, морозива. Якщо вже дуже захочеться, сходіть за ними в магазин.

5. Готуйте так, як подобається дитині.

Страви можна варити, запікати, тушкувати, готувати на пару – варіантів безліч, якийсь з них точно буде до вподоби дитині. Для більшого інтересу до процесу приготування їжі залучайте дітей. Не забувайте про спеції і домашні соуси, вони зроблять страви більш привабливими для дітей.

6. Дайте дитині вибір.

Діти їдять краще, коли можуть вибрати серед кількох продуктів чи страв. Судячи з того, чому надає перевагу дитина, ви можете формувати меню на майбутнє. Прослідковуйте дитячі вподобання, запитуйте про смаки. Замість того, щоб запропонувати дитині одну велику порцію гороху чи моркви, запропонуйте по півпорції одно та іншого. Дитина може ненавидіти баклажани, які ви приготували, проте обожнювати цвітну капусту, якої нема у складеному вами меню.

7. Не ховайте і не маскуйте їжу.

Під час маскування, ви можете додати нові продукти, але натомість втратите можливість зрозуміти, які ж продукти насправді подобаються дитині. Замість того, щоб приготувати пюре, подавайте картоплю у її природньому вигляді, розширюючи тим самим смакові вподобання дитини.

8. Налагоджуйте діалог.

Навчіться приймати смакові вподобання вашої дитини, адже те, як ви ставитесь до цього, проектується на поведінку вашої дитини від час прийому їжі. Частіше влаштовуйте сімейні трапези, під час яких спілкуйтесь про правильне харчування, подумайте, як можна зробити нелюбі для дитині страви більш смачними.

9. Зберігайте спокій.

Якщо зі здоров’ям дитини немає проблем, утримайтесь від надмірної турботи про її раціон. До тої пори поки відраза дитини до певних продуктів не заважає росту і розвитку, не робіть з дієти культу.

10. Будьте терплячі.

Пам’ятайте, що дитині потрібно 5-10 разів спробувати один продукт, щоб розпробувати і нарешті зрозуміти, чи він їй подобається. Якщо малюк лише раз спробував шматочок і відмовився,не поспішайте виключати цей продукт з раціону повністю, згодом він може стати улюбленим.

Всі ці поради допоможуть не панікувати, а шукати правильний підхід до формування харчових звичок дитини. Будьте уважні до вподобань дитини, прислухайтеся і не нав’язуйте свою думку, тоді вам легше буде знайти спільну мову і разом сформувати правильний і здоровий раціон для дитини.

Читайте також: 7 продуктів, які обов`язково повинні бути в раціоні школяра

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber