Важливо, щоб вінчання в церкві було не просто даниною моді, а стало серйозним обдуманим кроком, і для цього потрібно дізнатися його особливості. Кому і коли можна вінчатися, при яких умовах відбувається священне таїнство і що для цього потрібно підготувати?

 Кому можна і не можна вінчатися

• Перша вимога - бути хрещеними в православній церкві. Якщо наречений або наречена не воцерковлені в православній церкві або ситуація з хрещенням не ясна, важливо хоча б за місяць до передбачуваної дати весілля прийти до церкви і обговорити нюанси зі священником. Іноді дозволяється повінчати молодих, навіть якщо хтось в парі не православний, але - за умови, що діти, народжені в цьому шлюбі, будуть хрещені в православ'ї.

• Друга вимога - шлюбний вік молодих: нареченій повинно виповнитися 16 років, нареченому -18. Правда, священник напевно зробить виняток і більш юній нареченій, якщо вона чекає дитину. Церква зацікавлена ??в тому, щоб діти народжувалися в вінчаному шлюбі.

• Цікаво, що пару обвінчають, навіть якщо майбутнє подружжя не отримали благословення своїх батьків. В такому випадку все вирішує благословення духовної особи.

Читайте також: Що не можна зберігати вдома: речі, які приносять біди і нещастя

ВАЖЛИВО. Не можна вінчатися атеїстам і нехрещеним, кровним і духовним родичам (наприклад, хрещеному і хрещениці), а також які вступають до шлюбу четвертий раз. Обряд вінчання може проводитися тільки тричі. І то за умови, що людина овдовів або попередній вінчаний шлюб розірвано за церковними правилами.

Коли можна і не можна вінчатися

Важливо, що вінчатися можна і в день укладення шлюбу в РАГСі (але це дуже складно винести фізично), і навіть якщо вашому законному шлюбу вже багато років.

До слова, якщо у когось з пари виникли непорозуміння з документами і інші проблеми, не варто боятися звернутися до священика - вам обов'язково підуть в храмі назустріч.

Читайте також: Подарунки на хрестини: що повинні подарувати хресні батьки дитині

Не вінчають:

• під час постів:

Різдвяний - триває 28 листопада - 6 січня;

Великий - сім тижнів до православного Великодня;

Петрів - залежить від дати Великодня, триває від 8 до 42 днів;

Успенський - триває 14 - 27 серпня.

Враховуйте цей нюанс, плануючи весілля (піст передбачає утримання як в їжі, вживанні алкоголю, гучних гуляннях, так і в плотській близькості);

• відмовлять у вінчанні в знакові дні:

11 вересня - Усікновення глави Іоанна Предтечі;

27 вересня - Воздвиження Хреста Господнього;

з 7 по 19 січня - Святки;

на Масляну;

на Світлий тиждень (тиждень після Пасхи);

• якщо хтось із пари, яка планує обвінчатися, перебуває у шлюбі з іншою людиною, який не був розірваний в установленому церквою порядку;

• вінчають в церкві не кожен день, а 4 дні на тиждень по неділях, понеділках, середах, п'ятницях. У дні чотирьох постів, під час них церковні шлюби не укладаються;

• якщо не дано благословення духовної особи на шлюб і вінчання.

Читайте також: Як коти захищають будинок та його мешканців від негативної енергії

ВАЖЛИВО. Є і один пікантний момент: за церковними законами, не можна з'являтися в храмі в «критичні дні». Що ж, є сенс підрахувати і вибрати для обряду правильний час.

Як підготуватися до вінчання

Важливо вибрати церкву і священика, який буде проводити обряд. Бажано віддати перевагу храму, в який ви ходите з дитинства, або той, в якому вам затишно, спокійно.

Домовитися про дату проведення вінчання потрібно заздалегідь - за кілька тижнів. Також важливо вчасно обговорити: скільки буде тривати обряд, що принести з собою в храм, чи можна знімати обряд в храмі на камеру або робити фотосесію, скільки буде коштувати обряд (він платний).

ВАЖЛИВО. Священник може запропонувати вам додаткові церковні послуги: наприклад, дзвін, спів церковного хору.

Як вибрати поручителів

Поручителі - це свідки на весіллі, які тримають вінці під час обряду. Їх прийнято вибирати з близьких (друзів), хрещених, неодружених або тих, хто живуть в законному шлюбі(розведених або перебувають у цивільному шлюбі вибирати не дозволяється церквою). Поручителі виконують такі ж обов'язки, як і хресні: вони допомагають молодим в життя порадами, духовно керують сім'єю.

ВАЖЛИВО. У разі, коли не вдалося домовитися зі свідками, вінчання можуть провести і без них.

Який вибрати вбрання для вінчання

Важливе правило: на молодих повинні бути хрестильні хрестики. Нареченій належить вдягнути не коротке сукню (нижче колін), без глибокого декольте і занадто відкритих плечей (на плечі можна накинути палантин). Фата допускається, а ось масивні головні убори або капелюхи немає, оскільки нареченій будуть надягати на голову церковний ві нець.

Нареченому належить бути в костюмі, але ... не в спортивному або занадто яскравому, екстравагантному, а жінкам - гостям обряду бажано бути в платті або в спідниці нижче коліна, заміжнім - з покритою головою.

ВАЖЛИВО. Нареченій не варто йти до церкви з дуже яскравим макіяжем, до того ж - нафарбованими губами не можна цілувати хрест та ікону. До речі, в народі вважають, що весільну сукню не можна дарувати або продавати: її зберігають, як хрестинну сорочку, крижму і свічки.

Що потрібно підготувати для вінчання

Заздалегідь продумайте, щоб до початку вінчання були готові всі необхідні для обряду атрибути:

• кільця - їх потрібно віддати священику до обряду для освячення;

• вінчальні свічки;

• вінчальні ікони (зображення Христа і Богородиці);

• білий рушник (на ньому молоді будуть стояти під час обряду);

• дві хустки (ними обертають вінчальні свічки).

ВАЖЛИВО. Вінчальний рушник зберігається, як і вінчальні свічки, які можна запалювати, щоб очистити будинок у важкі дні або коли хтось в родині хворіє.

Як поводитися під час церемонії вінчання

Священик розповість, як буде проходити обряд. Вінчання проходить біля входу до церкви, наречена стоїть ліворуч від нареченого, обидва стоять на рушнику і до кінця таїнства тримають запаленими свічки. Під час церемонії молоді поблагословлені священником - після особливої молитви він три рази повинен поміняти обручки з руки молодого на руку нареченої.

Далі духівник задає питання: «З доброї волі відбувається вінчання? Чи немає перешкод? ». Після відповіді молодих і молитви, молоді стають перед Богом подружжям. Вони цілують церковні вінці і в три ковтки випивають церковне вино.

У фіналі обряду священик проводить подружжя навколо аналоя, потім - до Царської брами, молодий цілує ікону Христа, молода - ікону Божої Матері. Після - гості можуть привітати молодих!