Миколая
З 2023 року Україна перейшла на григоріанський календар, тож День святого Миколая відзначають 6 грудня. Православні християни шанують Миколая Чудотворця або, як в народі називають, Миколу Зимового. Дізнайтеся, що можна робити в цей день, а що знаходиться під суворою забороною.

 Микола Чудотворець - один з найбільш шанованих святих у православній церкві, йому моляться про здоров'я і зцілення, про благополуччя, про позбавлення від будь-яких проблем і труднощів і про виконання найпотаємніших бажань. Вважається, що в цей день святий здатний почути будь-яке прохання і допомогти.

На жаль, достовірно невідомо, як виглядав святий, але традиційно, Микола Чудотворець зображується у вигляді сивобородого дідуся в головному уборі єпископів і зазвичай з подарунками в руках. В Україні споконвіку саме святий Миколай дарував подарунки дітям, а Дід Мороз з'явився набагато пізніше.
 
Народження легенди. Традиція класти подарунки під подушку народилася давним-давно. Святий Миколай жив по сусідству з бідним вдівцем, дочка якого була закохана в багатого юнака, але його батьки не хотіли одружити сина на бідній нареченій без приданого, дізнавшись про це, святий Миколай, вночі кинув їй у вікно пакунок із золотими монетами. Так святий Миколай допоміг з'єднати серця закоханих, про цей випадок почали говорити, що дівчині допоміг ангел і він вперше відчув себе щасливим і став допомагати дітям і знедоленим, приносив теплі речі, їжу, іграшки та солодощі, але робив це завжди вночі, щоб його ніхто не впізнав.
 
 
Що не можна робити в День святого Миколая
 
У цей день заборонена будь-яка фізична праця і робота по дому.
 
У свято не можна їсти м'ясо, яйця та інші продукти тваринного походження.
 
У День святого Миколая не прийнято давати гроші в борг, інакше можна віддати всю удачу і благополуччя.
 
Що потрібно зробити в свято
 
Потрібно обов'язково сходити до церкви на службу і помолитися про здоров'я своїх близьких, а особливо дітей.
 
Помоліться святому Миколі і загадайте бажання, якщо воно щире і йде від самого серця, святий Миколай обов'язково почує ваше прохання і допоможе.
 
Щоб Микола Чудотворець оберігав малюка від усяких бід і негод, потрібно покласти дитині під подушку подарунок від Миколая. Але подарунки можна дарувати не тільки дітям, а й усім близьким, яким ви бажаєте здоров'я і благополуччя.
 
Потрібно обов'язково спекти медові коржики і пряники - Миколайчики і роздати дітям.
 
У цей день потрібно допомагати бідним і знедоленим.
 
До Дня святого Миколая потрібно встигнути роздати борги, інакше весь наступний рік будете бідувати.