Волога може викликати появу грибків на стінах та гниття меблів. Холодні і вологі житлові приміщення сприяють присутності цвілі і кліщів, які живляться цвіллю. Як мінімізувати конденсат?

Що таке конденсація?
У повітрі завжди є трохи вологи, навіть якщо ми її не бачимо. Коли повітря охолоджується, воно не може підтримувати вологість, і тоді маленькі краплі води осідають на більш холодних поверхнях. Це конденсація. Це можна спостерігати у вигляді пари, що виходить з рота в прохолодний день або з'являється на дзеркалі після ванни.
 
Конденсація - не єдина причина появи вологи. Інші причини:
• підтікаюча труба з водою;
• відсутність або дефектний шар ізоляції.
Ці причини вологості часто залишають видимі сліди. У недавно побудованих будинках причиною вологи може бути сушка і випаровування води, використовуваної під час будівництва (наприклад, вода з гіпсу), сирі панелі та інші будівельні матеріали.
 
Як уникнути конденсації?
Наступні 4 кроку допоможуть зменшити кількість водяної пари, конденсованої у вашому домі:
 
1. Обмежити виробництво вологи
• Деякі щоденні заняття сприяють утворенню великої кількості вологи за короткий час. Приготування їжі: накривайте каструлі і чайник під час приготування.
• Парафінові нагрівачі і портативні газові нагрівачі: вони виділяють велику кількість вологи в повітря. Якщо у вашому будинку занадто багато конденсату, подумайте про інший спосіб обігріву.
• Виперіть білизну і повісьте речі у ванній кімнаті, закривши двері і одночасно відкривши вікно або включивши вентиляцію. Найкраще встановлювати витяжку з можливістю постійної роботи при сушінні білизни. Якщо у вас є сушарка для білизни, переконайтеся, що її вихід за межами будівлі (якщо це не сушарка, яка справляється з конденсацією).
 
2. Провітрити приміщення, щоб видалити вологу
Ви можете провітрювати будинок, не створюючи протягів. Щоб позбутися від вологи, виробленої постійно, наприклад, під час дихання, необхідна постійна вентиляція. Якщо можливо, тримайте маленьке вікно або вентилятор відкритими постійно, особливо якщо ви перебуваєте в кімнаті. На кухні і в ванній кімнаті потрібно набагато більше вентиляції, особливо під час приготування їжі, прання, купання і сушіння білизни, що пов'язано з більш широким відкриттям вікон або установкою електричного вентилятора з датчиком вологості. 
 
Не забувайте закривати двері в кухню і ванну при використанні цих кімнат, навіть якщо в цих кімнатах встановлені витяжні вентилятори. Це допоможе зупинити потрапляння вологи в інші кімнати, в першу чергу в спальні, які зазвичай холодніше і більш схильні до конденсації. Залиште достатньо вільного простору для циркуляції повітря усередині і навколо меблів.
 
Відкрийте дверцята шаф для провітрювання. Залиште простір між задньою частиною гардеробу і стіною. Якщо можливо, встановіть шафи і меблі на внутрішніх стінах, а не на зовнішніх стінах. Якщо завіси або жалюзі затягнуті, це призводить до охолодження поверхні вікна і збільшення конденсації води, особливо в разі склопакетів. Віконні вентилятори допомагають зменшити цю проблему.

3. Теплоізоляція будинку і герметизація вікон і дверей
Ізоляція горища і стін, а також герметизація вікон і зовнішніх дверей допоможуть зберегти тепло у вашому домі і скоротити витрати на опалення. Існує невелика ймовірність конденсації, якщо весь будинок добре опалюється. Тому потрібно:
• утеплення горища;
• запечатати вікна і зовнішні двері;
• розглянути можливість ізоляції всього будинку;
• необхідність подвійного засклення вікон;
 
4. Обігрівати будинок постійно
Кращий спосіб зберегти прохолоду будинку в холодну погоду і уникнути конденсації - це встановити температуру нагрівання на низьку, навіть якщо вдома нікого немає. Це має велике значення, особливо в квартирах і одноповерхових будинках. Якщо в будинку є центральне опалення, його слід постійно включати в усіх кімнатах, навіть у тих, які не використовуються, і встановлювати низьку температуру.