На ринках вже почала з'являтись ця смачна ягода. Чорниця містить в собі багато корисних речовим та вітамінів, які так необхідні дитячому організму. Коли можна вводити чорницю в раціон дитини і яку користь вона принесе для дитячого організму читайте в статті.

Чорниця містить в собі вітаміни груп А і С, В1 і В2. Крім цього до її складу входять калій і кальцій, залізо, марганець, фосфор, пектини і органічні кислоти. Особливу користь для організму і дорослого, і дитини несе наявний у складі чорниці мелатонін, який необхідний для загального тонусу і для антиракових процесів в організмі.

Чим ще корисна чорниця для дітей?

1. Підвищує імунітет, знімає запалення, прискорює одужання під час застуди.

2. Особлива корисна чорниця для очей. Речовини, які містяться в цій ягоді значно поліпшують кровообіг в сітківці ока, тим самим покращуючи гостроту зору. На основі чорниці виготовляють значну кількість ліків, що покращують зір.

3. Чорниця стимулює активність мозку та покращує пам'ять.

4. Сушена чорниця ефективна при проносі, а свіжі ягоди допоможуть усунути запори в діток.

5. Також ця ягода зміцнює ясна та зуби, допомагає зняти запалення в ротовій порожнині та допомагає в лікуванні стоматиту.

6. Чорниця зміцнює кістки та позитивно впливає на формування м'язів.

7. Властивості чорниці активізують обмін речовин в організмі, ця ягода дуже корисна дітям з підвищеною вагою.

Чорниця не є алергічною ягодою, але для діток, схильних до алергічних реакцій цю ягоду слід давати з обережністю. Чорниця заборонено вживати діткам, які хворіють на атопічний дерматит. Переїдання чорниці може призвести до порушень в роботі травної системи, викликати здуття, спазми і бродильні процеси в животику дитини, будьте обережні.

Коли слід вводити чорницю в раціон дитини і скільки давати?

При відсутності алергічних реакцій, проблем зі стільцем і травленням, різних захворювань і інших протипоказань починати прикорм чорницею вже можна у віці семи-восьми місяців. Першою стравою для немовляти має стати ягідне пюре.

Після 1,5-2 років дають по половині склянки чорниці або близько 120-150 мл пюре або страви з чорницею. Дітям старше трьох років порцію збільшують до повної склянки чорниці. Крім того, для малюка можна зварити компот. У перший час розбавляйте напій водою і поступово зменшуйте обсяг останньої.

В якому вигляді давати чорницю дітям?

Обирайте лише свіжі ягоди, вони повинні бути рівними, цілими, сухими. Ніколи не беріть пом'яті ягоди, з пошкодженою шкіркою, з темними плямами, бліду або рожеву чорницю (вона ще не дозріла). 

Перед застосуванням ретельно промийте і переберіть ягоди, приберіть плодоніжки, листочки, помніть плоди. Щоб приготувати чорничне пюре для немовляти, залийте чорницю окропом і потім подрібніть до однорідної суміші. При необхідності пюре розведіть водою.

Після року дитині вже можна давати цілісні ягідки, готувати компот і кисіль з чорниці. Після 1,5-2 років сміливо додавайте продукт у випічку, йогурти, десерти та інші страви. Крім того, ви можете заморозити або висушити чорницю.

З використанням замороженої і свіжої чорниці можна приготувати десерт, начинку для випічки, смузі, йогурти і різні напої.