24 червня розпочинається Петрів або Апостольський піст. Початок цього першого літнього посту, як зазвичай, припадає на понеділок - 8-й день після Трійці.

 Тривалість Петрового посту

Петрів піст, який називається також Петрівський, Апостольський, піст П'ятидесятниці не має точної дати початку. Розпочинається Петрів піст завжди через тиждень після Трійці і триває до свята Петра і Павла - 12 липня. Тобто в 2019 році він триватиме 18 днів.

Історія встановлення поста

Перший літній піст приурочений пам'яті про святих апостолів Петра і Павла, які готували себе до проповіді Євангелія. Спочатку його назва була - Петропавлівський піст, але через довгу назву, його вирішили скоротити до Петрів, Петрівський, або часто називають - Апостольським.

Читайте також: Що не можна робити вагітним: народні прикмети

Петрів піст вважається одним з перших, яких стали дотримуватися віруючі, причому в перших згадках про нього (приблизно 3 століття), його пов'язували зовсім ні з апостолами, а з можливістю попостити тим, хто з якихось причин не зміг цього зробити під час Великого поста.

Люди перший літній піст прозвали «Петрівка-голодування» або просто «Петрівка», адже від торішнього врожаю вже мало що залишалося з продуктів, а до нового ще чекати і чекати.

Які страви і коли можна їсти

Апостольський піст не дуже суворий. Зрозуміло, як і в будь-який інший піст, під забороною в цей період м'ясо і м'ясні страви, яйця, молоко і молочні продукти. Проте, в певні дні дозволено їсти рибу і страви з неї.

Понеділок - дозволяється гаряча їжа без олії: каші, картопля, овочі

Вівторок, четвер, субота - найлегші дні Петрового посту, так як дозволяється будь-яка пісна їжа з рослинним маслом і риба.

Середа і п'ятниця - найсуворіші дні Петрового посту - сухоядіння, хліб і вода.

Неділя - дозволяється будь-яка пісна їжа з рослинним маслом, риба, вино.

7 липня - Різдво Іоанна Предтечі - дозволяється риба і вино.

Як і кожен піст послаблення дозволяються для вагітних жінок, мамам, які годують, у кого проблеми зі здоров'ям.

Читайте також: Обереги для спальні, які будуть охороняти ваше сімейне щастя

Що можна і потрібно робити в Петрів піст

Сенс будь-якого православного посту не в тому, щоб схуднути, дотримуючись скромної їжі, а в тому, щоб знайти духовне очищення і наблизитися до Бога. Це можна зробити тільки молитвами, світлими думками, доброю поведінкою до себе і до людей. Віруючі люди під час посту повинні молитися, ходити до церкви, сповідатися і причащатися.

Навіть якщо ви не ходите до церкви, прочитати молитви можна вдома, від чистого серця, своїми словами.

Заборони Апостольського посту

У дні посту забороняється вести святковий спосіб життя, тобто під забороною гуляння і будь-які веселощі. Найкраще бути вдома в тиші і спокої. Слід відмовитися від поїздок, відряджень і подорожей.

Не варто сваритися з оточуючими вас людьми - не беріть гріх на душу, особливо під час посту.

У період посту захистіть себе від зайвих пліток, обговорень кого-небудь, від неприємних слів та справ.

Не вітає церква в Петрів піст ніяких весіль, заборонено вінчання молодят і хрестини дітей.

Згідно з повір'ям, небажано в цей період займатися рукоділлям (вважається, що таким чином можна зашити своє щастя і добробут), давати гроші в борг (самі з боргів не вилізете), стригтися (волосся стане рідким), а також проводити змови і ворожіння (все це може обернутися проти вас).