На роботі, як і в житті, потрібно стежити за ходом своїх думок і за тим, що і кому ви говорите. Адже одне невірно сказане слово може зіграти злий жарт з вашою долею, зіпсувавши відносини з співробітниками і навіть поставивши під питання перспективи в кар'єрі.

 Так, ні в якому разі не можна обговорювати за спиною своїх колег, а тим більше, начальство: зазвичай знаходяться «добрі» люди, які донесуть на вас, навіть якщо об'єкт ваших пліток цього не почує або ви абсолютно праві. Але негативно вплинути на вашу репутацію і кар'єру можуть цілком нешкідливі і пристойні вирази, тому краще їх зовсім прибрати зі свого лексикону.

 «Я спробую ...» або «Я постараюся ...»

Ці фрази говорять про те, що ви самі сумніваєтеся в своїй компетенції і рівні професіоналізму або просто не хочете нічого робити, тому в очах колективу і начальства ви позиціонуєте себе не з кращого боку. В результаті вам навряд чи будуть доручати відповідальні завдання, і, як наслідок, про кар'єрний ріст і перспективну посаду можна забути.

6 простих звичок, які змінять ваше життя на краще за лічені дні

«Можливо, я помиляюся»

Подібні вирази виставляють вас як невпевнену в собі людину, тому, якщо їх говорити, будьте готові до того, що ніхто вас серйозно сприймати не буде. Коли ви дійсно сумніваєтеся в своїх знаннях або навичках, то краще скажіть: «Я впевнена, що все вийде, але мені потрібно детальніше вивчити дане питання».

«Я не винна ...» або «Це не моя вина»

При проблемах і труднощах, що виникли на робочому місці, ви відстороняєтеся і перекладаєте вину на колег. В результаті і репутація ваша постраждає, і відносини з співробітниками. Краще спробувати запропонувати шляхи вирішення ситуації, що склалася і почати роботу над виправленням помилок.

Чому не можна заводити стосунки на роботі? Всі недоліки службових романів

 «Мені за це все одно не платять ...»

Бувають ситуації, коли вам доведеться виконати роботу або завдання, не прописані вашим трудовим договором. Або доведеться вийти на службу в ваш вихідний день. Якщо ви відразу ж категорично відмовитеся, то це явно в вашу користь не зіграє. Звичайно, не варто брати на себе все, що вам «вішають», але іноді допомогти рідному колективу просто необхідно. Для відмови вибирайте більш делікатні фрази, наприклад, «Я б взяла б ваше завдання, але я зі своїми не встигаю і доведеться в офісі сидіти до півночі».

«На колишньому місці роботи ми робили по-іншому»

Подібні фрази сильно дратують начальство, та й колег теж. Це як в сімейних відносинах: ніколи не можна розповідати, як у вас було з минулим чоловіком. Якщо ви і справді хочете використовувати свій позитивний досвід, набутий на колишній роботі, то запропонуйте його як вашу оригінальну і свіжу ідею.

Що може розповісти безлад в будинку про його мешканців?