Настрій може зіпсувати навіть дрібниця. А якщо таких дрібниць 10-20-30? Ось найпоширеніші джерела поганого настрою, які оточують вас в будинку кожного дня.

 Дитячі іграшки

Точніше, тонна дитячих іграшок. Вони буквально скрізь - в вітальні, на кухні, у ванній, під ліжком. Не кажучи вже про дитячу кімнату. Розкидані іграшки моментально створюють безлад, а прибирати їх кілька разів на день - заняття досить обтяжливе. Особливо якщо для їх акуратного розміщення вже банально не вистачає місця.
 
Що робити: розподіліть іграшки з кількох скриньок, залиште в розпорядженні дитини, умовно, два з восьми ящиків. Решту приберіть подалі в шафу. Коли дитина награється, дістаньте інші два ящика з іграшками, а ті що набридли сховайте. Не бійтеся, що дитині буде нудно. На думку психологів, дітям корисно нудьгувати. Це розвиває фантазію і вміння самостійно себе зайняти.
 
Книги, які ви не будете перечитувати
 
Більшість книг ви читаєте один раз, а потім вони припадають пилом на полицях і займають місце. Натикаючись на них знову і знову під час збирання, ви розумієте, що позбутися від цих книг шкода, а зберігати їх марно. Це не означає, що в будинку взагалі не повинно залишитися книг, проте їх кількість і якість повинна бути опрацьована.
 
Що робити: віддайте на благодійність книги, які вам не потрібні. Часто це абсолютно нові книги, які ви навіть не читали. Якщо книга зберігається у вас кілька років - і за цей час ви жодного разу нею не скористалися, з нею не пов'язані приємні спогади, - їй пора відправитися туди, де вона принесе більше користі.
 
Речі з вашого дитинства
 
Це можуть бути старі іграшки, дитячий одяг, записки, картинки, листівки. Все це, звичайно, має право займати певне місце у вашому домі. Але такі речі несуть значне емоційне навантаження, тому що постійно нагадують вам про вік, про те, що дитинство назавжди пішло, про старих друзів і відносини і так далі. І якщо ви бачите ці речі кожен день, вони підточують ваш настрій.
 
Що робити: ні, не викидати. Акуратно скласти все, з чим пов'язані приємні спогади дитинства і юності, в окрему коробку і прибрати подалі від очей. Діставати для ностальгії не надто часто. На місце, що звільнилося поставити власну фотографію з нинішнього часу, на якій ви щасливі.
 
Неприбране ліжко
 
Здавалося б, навіщо застеляти ліжко, якщо ввечері його знову потрібно розстилати - і так кожен день. Однак безлад на ліжку підсвідомо пригнічує вас, оскільки створює неприємне відчуття безладу.
 
Що робити: на те, щоб прибрати ліжко, потрібно витратити всього 1 хвилину. Візьміть за звичку робити це відразу після пробудження. Гордість за себе і приємне відчуття від споглядання порядку в спальні зарядять вас гарним настроєм і дасть правильний старт новому дню.
 
Неправильний колір стін
 
Або неулюблені  шпалери. Звичайно, починати ремонт, щоб змінити зовнішній вигляд стін - це клопітно і занадто багато роботи. Але якщо перебування вдома вас не розслаблює, а пригнічує через те, що колись в вас прокинувся дизайнер і зробив вітальню в червоних тонах, то краще стіни все-таки перефарбувати.
 
Що робити: зараз ринок оздоблювальних матеріалів пропонує величезну кількість фарб, які швидко сохнуть і малотоксичні. Так що рухаючись від стіни до стіни, зміщуючи меблі то в одну частину кімнати, то в іншу, ви поступово можете змінити атмосферу в кімнаті, не виселяючи дітей з квартири на час ремонту.
 

Зламані речі
 
Тріснута улюблена чашка, напіврозвалені дитячі іграшки, порваний одяг і взуття та інші речі, які давно пора викинути. Ви бачите їх кожен день і підсвідомо турбуєтеся. Ви боїтеся позбутися від них через страх злиднів: раптом завтра буде нічого надіти, нема з чого пити і так далі. Однак в результаті ви живете серед розламаних, зіпсованих речей і не купуєте нові саме тому, що ще користуєтеся колишніми.
 
Що робити: викинути все те, що об'єктивно зіпсувалося, і звільнити місце в своєму будинку і в своєму житті для нових речей.