З розвитком технологій ринок праці також не стоїть на місці, розвиваючись стрімкими темпами. Деякі професії вже знаходяться на межі вимирання, тоді як про деякі нові - не всі навіть чули.

Які ж навички будуть цінуватися на ринку праці в найближчому майбутньому?

1. Комплексне вирішення проблем, вміння бачити причину й усувати її, а не наслідок. Якщо у людини болить зуб, - боротися треба не з болем за допомогою таблеток, а лікувати або видаляти хворий зуб. Приклад: магазин не приносить бажаного прибутку. Можна зробити висновок про погану роботу продавців і нескінченно їх міняти, а можна проаналізувати всю роботу мережі.

2. Критичне мислення. Оцінювати і аналізувати - дуже цінний навик в будь-якій професійній сфері.

3. Здатність обробляти великі обсяги даних, виділяти найголовніше і робити висновки. Уміння розібратися в інформації - дуже важливий навик в кар'єрі майбутнього. Але в той же час не потрібно вчитися покладатися тільки на цифри і дані. Необхідно зберегти вміння приймати рішення і діяти, коли немає ніяких даних і інформації для цього.

4. Медіа-грамотність. Блоги, соціальні мережі, подкасти, форуми - всі ці важливі майданчики для створення свого образу і взаємодії зі споживачем в майбутньому повністю проникнуть і в професійні комунікації. Співробітники майбутнього повинні будуть вільно працювати в таких форматах, як відео, розробляти контент для сучасних форм масової інформації та комунікації.

5. Гнучкість розуму або когнітивна гнучкість - це здатність швидко переключатися з однієї думки на іншу, а також обмірковувати кілька речей одночасно.

П'ять професій майбутнього, про які потрібно знати

6. Креативність. Відсутність шаблонного мислення і здатність бачити те, чого ще немає. Помилково вважати, що креативність потрібна тільки в творчих професіях. У бізнесі вона потрібна не менше, а то й більше.

7. Емоційний і соціальний інтелект - здатність розуміти емоції, наміри і мотивацію інших людей і свої власні, а також уміння управляти своїми емоціями та емоціями інших людей, підлаштовуватися під тон співрозмовника, відчувати його настрій.

8. Уміння управляти людьми (People management). До цього пункту можна віднести комплекс різних умінь, наприклад, безболісно виходити з конфліктних ситуацій, підвищувати того, хто найбільше заслуговує, припиняти плітки та інтриги, формувати сприятливий клімат в колективі.

9. Здатність швидко приймати рішення. Цей навик можна назвати наслідком всіх перерахованих вище. Плюс вміння формувати власну думку і не боятися відповідальності.

10. Міждисциплінарність. Багато з проблем і завдань, як в окремій компанії, так і в світі в цілому, вимагають міждисциплінарних рішень. Виходячи з цього, ідеальний співробітник майбутнього - той, у якого є своя спеціалізація плюс непогані знання і в суміжних сферах, щоб розмовляти з фахівцями з інших областей на одній мові. Спеціаліст, який освоїв не одну спеціальність, а дві або три споріднені, як правило, має більше шансів на отримання роботи і більше інструментів в своєму арсеналі, які дають можливість бути більш конкурентним на ринку.