Гірко! Це слово ми чуємо на кожному весіллі, без винятку. Навіть дуже сучасне весілля не може обійтися без цього обряду. Тож сьогодні ми з’ясуємо, звідки ж пішла традиція кричати "Гірко!" на весіллі.

Як виявилося, це справді дуже давня весільна традиція і нині відомо декілька варіантів її походження та тлумачення. Спробуємо повернутися в минуле і зрозуміти, чому ж гостям на такому веселому святі, як весілля, гірко, і чому наречений і наречена «підсолоджують» весілля саме поцілунками.

Перша версія походження традиції кричати "гірко" нареченому і нареченій – найпоширеніша. Вважається, що звичай кричати "гірко" походить від стародавнього обряду, під час якого наречений і наречена до кожного гостя підносили чарку горілки або якийсь інший спиртний напій.

Після того як горілка випивалася голосно кричалось "гірко", тим самим давали зрозуміти, що частування з рук нареченої відмінне і чудове на смак. Вважалося, що після поцілунку зникала гіркота напою, а залишалася тільки насолода. Той, хто хотів поцілувати молоду, повинен був це право купити грішми або подарунками. На деяких сучасних весіллях, таким чином, проходить обряд дарування, але тільки наречений має право цілувати, наречену під радісні і дружні крики "гірко".

Ще існує думка, що цілуючись, наречений і наречена демонструють майбутнє вирішення всіх конфліктних "гірких" життєвих проблем - тільки мирно і полюбовно, ну й, звичайно ж, разом.

Як відомо, у ті далекі часи на всі дії, традиції та обряди наших предків великий вплив мали всякі забобони. Всі люди думали, що нечиста сила не переносить людських почуттів щастя, радості та сміху, і обов'язково буде перешкоджати молодій сім’ї та всім гостям на весіллі, на те вона й нечиста. Щоб цього не допустити, всі дружно переконували злих духів, що їм зовсім не солодко і ні в кого немає приводу для веселощів. І чим голосніше і частіше кричить народ, тим швидше нечиста сила зникне зі свята і не встигне ні кому нашкодити.

Можливо, крики "гірко" символізують, як молодятам погано було жити нарізно, поки вони не зустрілися один з одним. Може, батьки, таким чином, виражають свій сум через розлуку зі своїми улюбленими дітьми, проводжаючи їх у нове спільне життя. Може, гості такими лементами просять підсолодити їжу і напої, роблячи вигляд, що вона гірка, і тільки поцілунки нареченого та нареченої зможуть це зробити.

Як видно, звичай кричати "гірко" має багато значень, і всі вони спрямовані на збереження щастя і благополуччя молодят і на недопущення в їхнє життя злих духів. І нехай слово "гірко" вони чують тільки на весіллі, а в майбутньому їх супроводжують тільки "солодкі" справи, а спільне життя ніщо не затьмарює.

Джерело:girko.lviv.ua