Соус бешамель по праву є одним із найголовніших базових соусів французької кухні. Поряд зі знаменитими і популярними соусами велюте, еспаньол, голландським і томатним, соус бешамель використовується як основа для приготування численних соусів і страв європейської кухні.

Соус бешамель складається з абсолютно простих компонентів: борошна, обсмаженого у вершковому маслі до золотистого кольору, і молока, а в деяких випадках - вершків. Поєднання цих продуктів дозволяє створити справді вишуканий смак і ніжну консистенцію, завдяки чому бешамель придбав всесвітню популярність і прихильність гурманів.

Соус бешамель - особливості та секрети приготування.

Соус бешамель чудово підходить до свинини, телятині, птиці, рибі, різних овочів, картоплі, цвітної капусті. Проте, використовуючи його в приготуванні цих страв, не забувай, що це соус - намагайся не переборщити з кількістю.

Щоб соус набув легкого пікантного аромату, в холодне молоко попередньо додаються різноманітні інгредієнти. Це можуть бути на твій вибір прянощі (перець, чебрець, орегано, розмарин, майоран, цедра), коріння й овочі (цибуля, часник, петрушка, перець) тощо. Потім молоко нагрівається (але не кип'ятиться), настоюється і проціджується.

Додавати в соус прянощі краще в марлевому мішечку, щоб їх легко можна було витягти, а овочі - попередньо порізані і обсмажені на сухій сковороді.

Не варто додавати спеції в кипляче молоко, їхній аромат краще розкриється в рідини, яка поступово нагрівається.

Для ароматизації соусу бешамель не варто використовувати лимон, бо в кислому середовищі молоко може згорнутися.

Для приготування бешамель борошно і вершкове масло беруться в рівних пропорціях, а от кількістю молока регулюється консистенція бажаного соусу.

Під час обсмажування в маслі борошно має набути золотистого відтінку, але якщо його пересмажити, соус бешамель набуде неприємного присмаку.

Молоко в борошняну суміш слід додавати поступово, інакше в соусі бешамель утворюються згустки і грудочки.

Для більшої однорідності соус після приготування краще процідити.

У процесі заварювання бешамель слід вимішувати дерев'яною лопаткою, щоб випадково пригорілі частинки з дна посуду не зіпсували його смак і зовнішній вигляд.

Соус бешамель вважається готовим, коли на його поверхні з'являються характерні бульбашки.

Правильний соус бешамель має білий або світло-кремовий колір, однорідну структуру і консистенцію рідкої сметани, яка стікає з ложки рівномірної цівкою.

Соус має подаватися до страв у гарячому вигляді.

Зберігається соус бешамель у холодильнику не більше 3 діб.

Інгредієнти: 200 мл 2,5%-го молока, 100 г борошна, 100 г вершкового масла, спеції за смаком.

Приготування:

У холодне молоко додай улюблені спеції в марлевому мішечку, нагрій його, але не кип'яти, і потоми на повільному вогні 3-5 хвилин.

В цей же час поклади в сотейник вершкове масло, доведи до м'якого стану і поступово втирай у нього борошно. Постійно помішуючи, обсмажуй масляно-мучну суміш до золотистого кольору.

З молока витягни спеції і поступово, тонкою цівкою влий невелику частину молока в масляно-мучну суміш. Перемішай, щоб маса стала однорідною і знову тонкою цівкою, постійно помішуючи, влий залишки молока.

Постійно помішуючи, доведи соус до середньої густоти і зніми з вогню.

Далі соус бешамель використовуй для приготування м'ясних, рибних або овочевих страв або ж подавай на стіл гарячим до цих страв.

Смачного!