От кричимо ми на весіллях молодим "Гірко!", а що це означає знають тільки одиниці з нас.

Як виявилося, це справді дуже давня весільна традиція і на сьогодні відомо декілька варіантів її походження та тлумачення.



pic

Перша версія походження традиції кричати "гірко" нареченому і нареченій – найпоширеніша. Вважається, що звичай кричати "гірко" походить від стародавнього обряду, під час якого наречений і наречена до кожного гостя підносили чарку горілки або якийсь інший алкогольний напій.



pic

Після того як горілка випивалася голосно кричали "гірко", тим самим давали зрозуміти, що частування з рук нареченої відмінне і чудове на смак. Вважалося, що після поцілунку зникала гіркота напою, а залишалася тільки насолода. Той, хто хотів поцілувати молоду, повинен був це право купити грішми або подарунками. На деяких сучасних весіллях, таким чином, проходить обряд дарування, але тільки наречений має право цілувати, наречену під радісні і дружні крики "гірко".



pic

Ще існує думка, що цілуючись, наречений і наречена демонструють майбутнє вирішення всіх конфліктних "гірких" життєвих проблем - тільки мирно і полюбовно, ну й, звичайно ж, разом.

Ось ще один варіант тлумачення. Був такий звичай: брали піднос, ставили на нього чарки з гіркою горілкою і віддавали нареченій. Вона обходила всіх чоловіків по черзі і кожному давала випити з чарки. Після цього молода людина зобов'язаний був кричати "Гірко!". Якщо ж він клав на піднос монети, то заробляв право поцілувати дівчину в щічку.

Джерело: girko.lviv.ua