Готувати на грилі можна самі різні продукти: м’ясо, птицю, рибу, морепродукти, гриби, овочі і навіть фрукти. При цьому існує 3 основних способи приготування на грилі — прямий, непрямий і 50/50. При прямому методі продукти розташовуються безпосередньо на решітці над нагрівальної конструкцією. Жар в цьому випадку досить сильний, він відразу впливає на продукти, а тому процес приготування відбувається швидко — до 30 хвилин.

Як готувати на грилі яловичину?

З яловичини на грилі готують насамперед стейки. І тут можливо ціле безліч варіантів, адже приготування стейків — це ціла кулінарна наука. Давайте розглянемо кілька прикладів найбільш популярних видів стейків середньої прожарки (medium).

Філе-міньйон, портерхаус-стейк, стрип-стейк «Нью-Йорк» і ріб-стейк смажити на грилі необхідно прямим методом протягом 7 хвилин для шматочків товщиною 2,5 див. Температура в грилі повинна досягати при цьому 230-280°С. Для приготування скірт-стейка товщиною 1,7 см потрібно, в свою чергу, 5 хвилин прямого нагріву на грилі при високій температурі (230-280°С). А хэнгер-стейк і стейк «Флет-айрон» готуйте за 9 хвилин прямим способом, підтримуючи температуру від 180°С до 230°С.

Якщо з яловичини ви готуєте не стейки, а, скажімо, бургери, то вам потрібно 9 хвилин на обжарку при товщині котлети в 2 см і температурі нагріву в 230-280°С. Метод приготування на грилі використовуйте прямий.

Як готувати на грилі свинину?

Якщо яловичину на грилі можна не доводити до повної готовності страви з свинини завжди слід прожарювати добре. Тому навіть при прямому нагріванні і вельми високій температурі страви з свинини готувати на грилі слід не менше 10 хвилин. Наприклад, свинячу відбивну товщиною 2,5 см смажте як раз протягом 10 хвилин при температурі 180-230°С.

На приготування свинячих ковбасок витрачайте від 11 до 23 хвилин (менше часу знадобиться, якщо ковбаски вже пройшли попередню обробку) при тих же умовах, що і для відбивних, а шматок свинячої вирізки вагою близько 500 г готуйте не менше 18 хвилин.

Як готувати на грилі курку?

Куряче м’ясо доступніше, ніж яловичина або свинина, але це не робить гірше страви з курки, приготовані на грилі. Тому сміливо беріть курятину, якщо збираєтеся влаштовувати гриль-вечірку на природі. Тільки спочатку запам’ятайте кілька особливостей.

Курятину без кісток, наприклад, шматки філе або ж звільнені від кісток стегенця, ви можете готувати методом прямого нагріву протягом усього 9-10 хвилин для шматочків від 120 до 240 г вагою і при температурі 180°С до 230°с. Якщо ж у вас підготовлені курячі грудки з кістками, а також ніжки або стегенця з кістками і шкірою, то використовуйте непрямий метод протягом 40-45 хвилин, підтримуючи в грилі температуру 180°С-230°С.

Для страв курятини на кісточці ви можете, до речі, використовувати не тільки непрямий нагрів, а й метод 50/50. Спочатку покладіть шматочки курки безпосередньо над нагрівальним елементом або вугіллям і смажте від 3-10 хвилин, а потім перейдіть на режим бічного нагріву або просто розведіть вугілля в сторони і готуйте ще близько 30 хвилин.

Як готувати на грилі рибу і морепродукти?



страви на грилі

Морепродукти в цілому не прийнято піддавати тривалій термічній обробці, і приготування на грилі не є винятком. Досить буде всього від 3 до 9 хвилин, щоб отримати відмінно прожарені устриці, креветки, гребінці або молюски. Використовуйте для обжарювання прямий метод і найбільш високу температуру — 230-280°С.

Час і спосіб приготування риби на грилі залежать від особливостей обраного страви. Наприклад, якщо ви смажите на грилі рибне філе товщиною близько 2,5 см, вам буде потрібно в цілому 8 хвилин за умови використання прямого нагріву і температури в 230-280°с. Якщо ж ви збираєтеся готувати рибу на грилі цілком, то для прожарювання рибини вагою близько 0,5 кг підтримуйте температуру в межах від 180°С до 230°С і використовувати непрямий метод.

Як готувати на грилі овочі та гриби?



приготування страв на грилі

Овочі та гриби готуються на грилі швидше і простіше за все, при цьому вони виходять нітрохи не менш смачними, ніж м’ясо або риба. Правильніше за все для приготування овочів і грибів використовувати саму високу температуру і прямий нагрів, щоб шматочки придбали хрустку скоринку, але залишилися всередині соковитими.

Так, скибочки кабачків/цукіні смажте на грилі протягом 4 хвилин при середній товщині кожного скибочки близько 1,7 див. Спаржу такої ж товщини обсмажуйте 7 хвилин, баклажани — 9, а ріпчаста цибуля — 10 хвилин. На приготування помідорів-гриль у вас піде 7 хвилин для кожної половинки, для грибів шиітаке або звичних печериць — 9 хвилин. Найдовше вам потрібно готувати на грилі солодкий перець цілком і кукурудзу в качанах — за 13 хвилин.

Джерело: http://poradumo.com.ua/