Соковите м’ясо, хрустка засмажена скоринка, аромат диму – смакота, інакше про шашлик й не скажеш. Аби «король» пікніку був ще смачнішим, пропонуємо вам рецепти маринаду. Смачного!

1. Відмінним маринадом для будь-якого не надто жорсткого м'яса послужить простий сік цибулі. Найкраще підійде біла, найбільш гірка цибуля. Наріжте її кружечками, присипте крупною сіллю і вашими улюбленими спеціями, а потім ретельно розминайте руками до виділення соку. Добре розім'яту цибулю змішайте з м'ясом і, сильно натискаючи пальцями, розімніть все разом.

2. З особливою обережністю використовуйте оцет при приготуванні маринаду. Зайва кількість оцту, так само як і недостатній час витримки м'яса, може зробити ваш шашлик сухим і жорстким. Найкраще звичайним столовим оцтом не користуватися зовсім, а замінити його хорошим фруктовим або винним оцтом.

3. Маринад готують з лимона та цибулі. Три великих цибулини наріжте кільцями, злегка розімніть з крупною сіллю і перемішайте з м'ясом. У склянку вичавіть ½ лимона і долийте водою до верху. Додайте ваші улюблені спеції, добре перемішайте, влийте в м'ясо з цибулею. Залиште маринуватися на 5 - 10 годин.

4. Для свинини або телятини можна приготувати медовий маринад, який додасть вашому шашлику яскравий східний аромат. Злегка підігрійте на водяній бані 1 ст. ложку меду. Коли мед стане рідким, додайте до нього 3 ст. ложки соєвого соусу, 1 ч. ложку кунжутного масла, 1 ч. ложку свіжого або сухого імбиру, 1/2 ч. ложки насіння кумина, 2 розтертих зубчики часнику, червоний перець за смаком. Маринуйте м'ясо 5 - 8 годин.

5. Для жорсткого м'яса (яловичина, дичина) відмінно підійде маринад на основі червоного вина. Один стакан сухого червоного вина змішайте з 2 ст. ложками лимонного соку, додайте 1/4 ч. ложки сухої гірчиці і цукор за смаком. Головку ріпчастої цибулі наріжте кільцями, складіть в глибокий посуд, залийте підготовленою сумішшю і додайте ваші улюблені спеції, наприклад гвоздику, лавровий лист і розмарин. Доведіть маринад до кипіння і остудіть. Маринуйте м'ясо 10 - 12 годин.



маринади для шашлика

6. Для того щоб швидко пом'якшити навіть найжорсткіше м'ясо, вам знадобиться маринад з ківі. Половину стиглого ківі очистіть, а м'якоть розімніть до отримання однорідного пюре. Змішайте пюре з ківі з однією склянкою рослинного масла, додайте 1/2 ч. ложки меленого кумина, 1 ч. ложку меленого коріандру і 20 гр. дрібно посіченої зелені петрушки. Маринуйте м'ясо 1 - 3 години в прохолодному місці.

7. Зберегти в повній мірі соковитість вашого м'яса допоможе оригінальний маринад з крохмалем. Два великих помідори натріть на тертці або подрібніть в блендері. За допомогою марлі відіжміть прозорий сік з томатної маси. Додайте 5 ст. ложок соєвого соусу, 1 ст. ложку меду, 1 ч. ложку крохмалю, 1 ч. ложку меленої паприки, 1 ч. ложку кунжутного масла, сіль і червоний перець за смаком. Дрібно нарубати 50 гр. цибулі порею і 4 зубчики часнику. Додайте овочі до маринаду і ретельно перемішайте. Маринуйте м'ясо 5 - 6 годин.

8. Рибі і курячому філе сподобається маринад із зеленню. Дві головки ріпчастої цибулі наріжте кільцями, присипте крупною сіллю. Дрібно нарубати по 50 гр. зелені м'яти і кінзи. Роздушіть один зубчик часнику. Змішайте всі інгредієнти, додайте 150 мл. оливкової олії і 2 ст. ложки лимонного соку. Час маринування в такому маринаді становить 2 - 4 години.

9. Ще один прекрасний маринад для шашлику з риби готують на основі йогурту. Три столові ложки натурального йогурту змішайте з 3 ст. ложками томатної пасти, додайте 1 ст. ложку соєвого соусу, 1 ст. ложку оливкової олії, 4 подрібнених зубчики часнику, 2 ст. ложки натертого свіжого імбиру, 1/2 ч. ложки меленого кардамону, 1 ч. ложку меленої паприки, сіль і червоний перець за смаком. Все ретельно перемішайте. Маринують 4 - 6 годин у прохолодному місці.

10. Для шашлику з овочів вдалим буде масляний маринад. 4 ст. ложки оливкової олії з'єднайте з 1 дрібно посіченою головкою цибулі, 2 подрібненими зубчиками часнику, 1 ст. ложкою дрібно посіченої зелені. Додайте трохи ваших улюблених спецій і ретельно перемішайте. Поливайте овочі таким маринадом під час обсмажування на шампурах і перед подачею до столу.

Джерело: http://vsim.ua