Православні християни 5 березня згадують про Катанського єпископа преподобного Лева. За народним календарем дата отримала назву Лев Катанський або день Катиша.

Ким був святий Лев Катанський?

Проживав Лев у VIII столітті, народився в італійському місті Равенна. Церковне служіння починав у місті Реджіо на посаді архієпископа. З 765 року служив у сицилійському місті Катанія єпископом.

Лев прославився своїм милосердям. Вдів і сиріт, убогих і хворих, мандрівних людей він годував, одягав і давав їм нічліг, з допомогою молитов виліковував їх недуги.

А коли Лев Катанський помер, в день його поховання сталося диво. Жінка, тіло якої кровоточило, доторкнулася до смертного одра єпископа, і повністю вилікувалася.

Які на цей день існують традиції і обряди?

На Русі цього святого з Сицилії народ називав по-своєму — Лев Катальщик. 5 березня, в знак шанування Лева Катанського, люди влаштовували заїзди на санках з гірок.

Зима підходила до кінця, і треба було встигнути вдосталь накататися, щоб на весь наступний рік щастям запастися. Вірили, що найбільш щасливим буде той, хто далі проїде з гірки.

Читайте також: хто святкує День ангела сьогодні, 5 березня?

5 березня не починайте ніяких нових і важливих справ, не давайте обіцянок, дата для цього несприятлива — справи не заладяться, а обіцяне не вийде виконати.

Сьогодні особливо ретельно потрібно стежити за своїм здоров'ям і постаратися ніяку хворобу не підхопити. Згідно з народними забобонами, якщо 5 березня людина захворіє, то одужання настане нескоро, а то і зовсім може бути летальний результат.

Зірки, які падають, представляють небезпеку

У наших предків у ніч на 5 березня існувала сувора заборона — не можна було дивитися на зоряне небо. В народі вірили, якщо побачити, як з неба падає зірка, то скоро смерть прийде на поріг. Або сама людина помре, яка спостерігала падіння зірки, або вона поховає когось з рідних.

У світі багато народностей здавна пов'язували людські долі з зірками. Наприклад, у стародавніх слов'ян вважалося, скільки сяє на небі зірок, стільки людей проживає на землі.

Читайте ще: своїми руками: оригінальні листівки до 8 березня

Тобто коли людина з'являється на світ, на небі загоряється нова зірка і висвітлює її весь життєвий шлях. А коли приходить людині час покинути земний світ, її зірочка гасне, ніби свічка, або падає з неба.

Саме тому зірки, які падають асоціювалися з відходом з життя людей. А якщо станеться справжній зорепад, це особливо погана прикмета, передвіщає кровопролитні війни й загибель величезної кількості людей.

Пізніше прикмети про зірки, які падають трохи змінилися. Якщо людина дивиться на небо, і зірка впала праворуч від неї, це віщує добрі події та новини, а якщо ліворуч — то біду. Але люди завжди намагалися обдурити свою долю, хитруни придумали, якщо зірка летить зліва, треба швидко розвернутися, щоб вона справа впала.

Якщо ви випадково стали свідком зірки, що впала, і не встигли повернутися, можна нейтралізувати зловісне пророцтво такими словами: «Амінь. Розсипся».

На Русі зірки, що летять з неба, звали маніяками. У народі побутувало повір'я, що на зірках на землю спускаються злі духи і вирушають по домівках, де цієї ночі чоловік відсутній (в поїздці, на роботі або у відрядженні), а дружина сама ночує.

Для захисту від такої нечисті, перед тим як укладатися спати, жінка повинна:

  • Три рази перехрестити вікна, двері та каміни (пічні затвори), тобто всі входи до будинку, через які можуть проникнути злі духи.
  • Будь-яку річ чоловіка взяти з собою в ліжко і покласти біля подушки.
  • Три рази прочитати молитву «Отче наш».
  • Після цього можна спати спокійно і нічого не боятися.

Погодні прикмети на 5 березня

Не чекайте влітку гарного врожаю, якщо сьогодні з ранку до вечора сипле сніг.
5 березня спостерігають за птахами і визначають за ними погоду на найближчі дні. Якщо ворони з галками купаються в снігу — до відлиги, а якщо високо в небо піднялися — до сильного снігопаду. 

ДЖЕРЕЛО