25 січня православна церква вшановує святу мученицю Тетяну, а в народі відзначають - День студента. Які традиції цього свята, що можна і не можна робити в цей день?

 Свята Тетяна була християнкою і все життя присвятила турботі про хворих, допомогу бідним і нужденним, потім стала настоятелькою в храмі. Коли в Римі почалися гоніння на християн, Тетяну схопили і жорстоко катували, закликали відректися від віри, але вона була непохитна і читала молитву Ісуса Христа. У всіх катуваннях вона залишалася живою, так як Господь кожного разу посилав їй зцілення. Але все одно Тетяна була страчена, з тих пір мученицю Тетяну зарахували до лику святих і шанують щороку 25 січня.

Тетянин день - День студентів, саме святу Тетяну студенти вважають своєю заступницею і покровителькою. З цими двома святами пов'язано чимало традицій і ритуалів.

Що потрібно зробити в день Тетяни

Студентам потрібно піти в цей день до церкви і поставити свічку покровительці і заступниці студентства - святій Тетяні, попросити допомоги в навчанні, ясного розуму і доброї пам'яті.

За традицією, господині в цей день печуть хліб і пряники у формі сонечка - це робить весну трохи ближче, а сонечко за вікном - яскравіше і тепліше. Кожен член сім'ї повинен обов'язково спробувати шматочок такого "сонечка".

З приводу випічки хліба також існує прикмета, якщо хліб добре підніметься, то у господарів буде успішний і щасливий рік.

На Тетянин день потрібно приготувати смачний обід і нагодувати всіх членів сім'ї, навіть тих, кого немає поруч, потрібно залишити для них тарілку з їжею на столі.

У цей день не можна нікому відмовляти в проханнях, особливо, якщо просять їжу.

На Тетянин день потрібно знайти найвище місце в окрузі і загадати бажання, дивлячись на сонечко, якщо воно буде щире і від щирого серця, то обов'язково здійсниться.

У наших предків в цей день існувала дуже цікава традиція, незважаючи на те, що прибирання в цей день під забороною, прийнято було вибивати і чистити доріжки. Їх потім виставляли біля двору і по килимку хлопець міг побачити, яка з дівчини буде господиня і дружина.

В цей день для іменинниці Тетяни випікають коровай, за яким пророкують долю. Якщо коровай піднімався горбком по центру - то дівчину чекала удача і щасливе життя; якщо випічка гладка і без вад - то рік буде спокійним і щасливим; а якщо потріскався коровай - грядуть випробування і складнощі; а ось якщо корочка занадто зарум'янилася і навіть пригоріла - то це означало, що дівчина готова прийняти все, що приготувало їй життя, це було щасливим знаком.

Чи можна святкувати 40 років? Прикмети та забобони

Що не можна робити в Тетянин день?

На Тетянин день не можна сваритися і лаятися, особливо з близькими людьми, потрібно постаратися провести день в спокої і доброзичливому настрої.

У цей день не можна прибирати, прати, займатися фізичною працею або ремеслом.

Але напередодні свята потрібно обов'язково привести будинок в порядок і прибратися, так як безлад в свято може накликати на вас неприємності і проблеми.

Не можна відмовляти в цей день в допомозі тим, хто просить. Наші предки вважали, що відмовивши або проігнорувавши прохання, ви самі можете потрапити в біду.

Прикмети для студентів

Студенти цей день відзначають особливо шумно, по студентській традиції, в день студента не можна навіть доторкатися до конспектів з лекціями.

Вважається, що в це свято на останній сторінці заліковки потрібно намалювати будиночок з трубою, чим довше буде дим, тим легше і успішніше навчання в новому році.

Народні прикмети на Тетянин день

У народі вважають, що дівчинка, яка народилася 25 січня буде відмінною господинею і дружиною.

Якщо на Тетяну морозний і сонячний день - буде хороший урожайний рік.

Якщо в цей день іде сніг - літо буде дощове і холодне.

Коли не можна вінчатися? Церковний календар весіль 2019

Впала ікона: прикмети про ікони, які вбережуть вас від бід