Вчителів та лікарів Рівненщини безкоштовно вакцинуватимуть проти грипу. Кошти на це виділятимуть з місцевих бюджетів. Іншим категоріям населення доведеться за антиген заплатити. Медики прогнозують, що грип розгуляється у грудні, а в лютому очікують другу хвилю небезпечних вірусів. Тож, до кінця місяця найсприятливіший час вакцинуватися. За інформацією лікарів, минулоріч від цієї хвороби щепилися понад п'ять тисяч рівнян.

У Іваничівському фельдшерсько-акушерському пункті, що на Костопільщині, зберігають вакцини. Однак, в їхньому арсеналі препарату проти грипу поки немає. В медзакладі його не купують, бо не звертаються охочі щепитися, каже завідувачка ФАПу Марія Гаврилюк. Наразі хіба що консультуються.

Особливо не цікавить вакцина проти грипу і відвідувачів цієї аптеки, розповідає провізор Ганна Раєва. Та й не продають її тут. Бо таку вакцину потрібно зберігати при спеціальній температурі. І поки охочий щепитися донесе ампулу звідси до лікарні, її вміст може вже зіпсуватися.

Тож, продають її тільки в аптеках при лікарнях. Коштує вакцина проти грипу до ста гривень. Та декретовані групи населення: лікарів, освітян щеплюватимуть безкоштовно. На це виділять гроші з місцевих бюджетів. Очікують напливу охочих вакцинуватися проти грипу з наступного місяця у Костопільській центральній районній лікарні. Тут і нині вже більше шестидесяти бажаючих - поки всі медики.

У профільному управлінні констатують, охочих щепитися проти грипу щороку більшає. Хоча й нагадують - вакцина не є панацеєю.

І з профілактикою краще не затягувати, наголошують лікарі. Пік грипу прогнозують на кінець грудня, а в лютому очікують на другу хвилю недуги. Нині ж людей активно атакують ГРВІ.