20 квітня, напередодні Вербної неділі, православні християни відзначають Лазареву суботу - диво воскресіння Лазаря Ісусом Христом. Які традиції цього дня, що можна і не можна робити?

 Ісус Христос вважав Лазаря своїм другом і часто бував в його будинку, а коли той захворів, сказав: "Це хвороба не на смерть, але до Слави Божої, щоб через неї прославився Син Божий". Але через чотири дні Лазар помер і Ісус, дізнавшись про це, дуже засмутився і поспішив до місця, де поховали його друга. Попросивши прибрати камінь, що закривав вхід до печери, Ісус прочитав молитву і покликав Лазаря вийти, і померлий воскрес. Воскресіння Лазаря - одне з великих чудес Ісуса Христа під час його земного життя, яке говорить про те, що у владі Господа і життя, і смерть, що воскресіння можливо, тому потрібно обов'язково думати про свою душу.

Тиждень перед Вербною неділею: народні прикмети

Що можна робити в цей день?

У цей день потрібно обов'язково відвідати церкву і помолитися Господу, попросити у нього зцілення від хвороб і недуг. Вважається, що в цей день буде обов'язково почуте і виконане будь-яке прохання, якщо просити щиро і від чистого серця.

На вечірній службі вже освячують вербу, тому можна це зробити вже в суботу.

Це час Великого посту, але в свято діє невелике послаблення, дозволено вживання рослинної олії, трохи рибної ікри і вина.

Господині в цей день печуть гречані млинці, варять кашу, готують овочеві салати і пісну випічку.

У Греції в Лазареву суботу печуть традиційне святкове печиво "лазарчікі"

Католицький Великдень 2019: традиції та звичаї свята

Що не можна робити в Лазареву суботу?

У свято не варто займатися фізичною працею і рукоділлям, краще провести цей день в молитвах і роздумах про свою душу.

У цей день заборонено веселитися, влаштовувати гучні свята і гуляння, розпивати алкогольні напої, співати і танцювати.

Народні прикмети

Вважається, що якщо тримаючи в руці вербову гілочку прочитати молитву "Отче наш", то в сім'ї не буде ніяких труднощів і бід.

По поведінці змій судили про настання весни, якщо в цей день вони активно залишають свої нори, почалася справжня весна і холоди відступили, а значить можна сіяти пшеницю.

Як у Рівному підготуватися до стильного випускного?