Хрещення - це велике церковне свято, яке настає 19 січня. Цей день символізує очищення душі і тіла від гріхів, тому свято Хрещення - одне з найголовніших і важливих у православних християн.

 І навіть люди, які не відвідують церкву, в цей день набирають святу воду і святкують особливий день. Чим же так значущий день 19 січня? Звідки беруть свій початок історія, прикмети і звичаї Хрещення? Простіше кажучи, що і як ми святкуємо?

Історія свята
 
Це древнє церковне свято, назване на честь трьох царів - "Святе Богоявлення", люди відзначають 19 січня. Саме в цей день, під час хрещення Сина Божого Ісуса Христа, перед усім світом вперше постала Пресвята Трійця - Бог Отець, Бог Син і Святий Дух.
 
У віці 30 років Ісус прийшов до Івана з проханням охрестити його в водах Йордану, чому той був дуже здивований, адже Господь був безгрішний в своїх діяннях і не потребував покаяння. 
 
З тих пір Спаситель дає можливість грішним людям знаходити благодать Святого Духа за допомогою таїнства живої, свяченої води в обряді Хрещення, тим самим прощаючи гріхи православному народу і наставляючи їх на шлях істинний для відродження нової, духовного життя.
 
Прикмети і обряди Хрещення
 
Свято Хрещення на Україні свідчить про закінчення святкування Різдвяних святок. У цей день священники освячують воду, яка після набуває цілющих властивостей, що зберігаються роками. Така вода вважається джерелом людського життя і прирівнюється до кращих ліків від будь-яких недуг. Дитину в Хрещення хрестити - до її щасливого життя.
 
Купання в ополонці
 
Одна з давніх традицій на свято Хрещення - купання в ополонці. Воно надає людині безліч, як духовних, так і фізичних сил. Занурюючись три рази з головою в воду і вимовляючи слова "В ім'я Отця, Сина і Святого Духа", людина змиває з себе всі тяготи і гріхи за прожитий рік, тим самим оздоровлюючи організм. З цим обрядом  пов'язано безліч прикмет:
 
- якщо викупатися в ополонці і піти свататися до нареченої, то життя у молодих складеться - буде довгим і щасливим;
- якщо поринаєш в ополонку - коли йде сніг, то рік пророкує бути врожайним на хліб;
- той, хто пірне в ополонку - буде здоровий протягом усього року.
 
 
Православний народ створив ряд "табу", яких традиційно варто дотримуватися у велике свято, в яке не можна:
 
- в'язати, шити і різати що-небудь ножицями;
- лихословити, брехати і сваритися;
- брати і давати гроші в борг;
- прибирати будинок і двір.
 
Водохресні прикмети про погоду:
 
- Якщо вдарять суворі морози, тоді літо буде - врожайним, а якщо погода сонячна і ясна, то бути літу жарким, посушливим і не врожайним.
- Зоряне небо в Хрещення віщує ягідний урожай.
- Яскраві зірки - тепла осінь.
- Тепла погода на Водохреще не на добро - чекай проблем зі здоров'ям.
- Повний місяць - до водопілля і розливів річок навесні.
- Якщо в Хрещення вітер дме з півдня - чекай грозове літо.