19 серпня православна церква відзначає Яблучний Спас. Яблучний Спас ще називається Преображення Господнє, до цього дня заборонено було їсти яблука. До речі, традиція освячувати яблука сформувалася пізніше, так як спочатку в знак подяки Господу, люди несли до церкви грона винограду, але так як виноград ріс не на всіх землях, його замінили яблуками.

 Вважається, що в цей день Ісус Христос звів своїх учнів Петра, Якова та Івана на гору Фавор, де довго молився і преобразився перед ними. Обличчя його засяяло, одяг став сліпучо-білим і він розповів своїм учням, що буде розп'ятий і воскресне. Але при цьому Христос заборонив говорити про це чудо своїм учням до тих пір, поки не трапиться все, про що він їм повідав.

Що не можна робити в свято
 
В цей день заборонена будь-яка робота по дому, окрім приготування їжі і збору врожаю. Не можна займатися рукоділлям, ремонтом або будівництвом. Наші предки вважали, що якщо на Яблучний спас шити, то все своє життя будеш лити сльози.
 
У цей день не можна сваритися і лаятися з близькими людьми, а особливо бажати їм зла, так як всі свої побажання повернуться до тебе.
 
 
Наші предки вважали, що в цей день ні в якому разі не можна проганяти і вбивати комах, вони вірили, що якщо на руку двічі сяде муха, то людину весь рік буде супроводжувати удача.
 
Триває Успенський піст, тому потрібно бути помірними у веселощах і розвагах, а також дотримуватися обмежень в їжі, відмовитися від вживання алкоголю.
 
Що обов’язково потрібно зробити на Яблучний Спас
 
Піти на святкову службу в храм, де особливо уважно слід помолитися про дітей, не відволікаючись на суєту. А також подякувати Богові за врожай. Наші предки Преображення Господнє сприймали як свято врожаю, під час якого намагалися освятити в храмі не тільки фрукти, але і пшеницю, овочі, мед.
 
Сьогодні Яблучний Спас - в основному це освячення фруктів. Тому заздалегідь зберіть кошик, в який упакуйте яблука, груші, сливи, гроно винограду, персики. Але навіть якщо у вас немає цього набору фруктів, досить освятити і пару яблук. Також можна освятити мед, якщо ви не встигли зробити це 14 серпня.
 
У свято з ранку бажано нічого не їсти і лише після служби, прийшовши додому, розрізати яблуко і розділити його між усіма членами сім'ї. Яблуко треба вмочити в освячений мед і так з'їсти. Вважається, що це додасть сили і здоров'я всім членам родини.
 
І лише після яблучного «перекусу» можна приступати до святкового обіду. Трапеза повинна складатися з пісних страв, оскільки ще діє Успенський піст. Бажано, щоб в будинку в цей день була пісна випічка з яблуками.
 
Також на Спас, як і в будь-який інший святковий день, треба особливу увагу приділити милостині. На Яблучний Спас нужденним зазвичай дають фрукти і мед, щоб вони відчули себе частиною церкви.
 
За старих часів говорили, що до Преображення не можна їсти яблука матерям, чиї діти померли в дитинстві. За однією версією, Богородиця в це свято роздає всім діткам, чиї мами дотримувалися заборони, золоті яблука, а іншим малюкам не дає і вони плачуть.
 
І, крім того, Яблучний Спас - це ще і прощання з літом, як говорили наші бабусі: «Прийшов Спас - готуй рукавички про запас!».