Це для того, каже міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, аби зрівняти імпортні ціни з цінами на внутрішньому ринку. Ініціатива введення мінімальних цін для імпортерів виходить від українських горілчаних компаній, які побоюються демпінгу з боку російських виробників.

Для вітчизняних компаній мінімальні ціни вже діють і складають 26,1 грн за півлітрову пляшку. У той же час в Росії собівартість виробництва набагато нижча, що дозволяє виробникам ставити більш низькі ціни, відзначають столичні експерти.

Зараз імпортна продукція займає близько 10% ринку горілки, який можна оцінити в 25-30 млн дол на місяць, говорить джерело видання в одній з компаній. Причому частка російської продукції на ринку почала рости після того, як український алкоголь подорожчав через нові акцизні ставки.

Як повідомлялось, кожен українець, за підрахунками експертів, щороку в середньому пропиває 1300-1500 гривень. При цьому понад 100 тисяч громадян стоять на обліку у наркологів з алкогольною залежністю.