79-річницю бою під Гурбами відзначили на Рівненщині. У Гурбинському Свято-Воскресенському чоловічому монастирі, що на Повстанських могилах вшанували бійців УПА та місцевих жителів, які полягли в жорстоких боях проти військ НКВС. Тоді сили були не рівними і радянські війська в кілька раз перевищували чисельність УПА та мали важке озброєння. Втім, це не злякало справжніх патріотів, які до останнього боронили незалежність України. Був на вшануванні воїнів і наш Павло Невесенко.

В урочищі Гурби традиційно вшановують воїнів УПА, які з 21 по 25 квітня 1944 року дали героїчний бій радянським військам НКВС.

79 років цього дня збирається духовенство зі всієї України, аби провести Богослужіння за полеглими героями, освячують повстанські могили, а усі небайдужі приносять квіти.

Бій під Гурбами знаковий для української історії та боротьбу за нашу незалежність. І сьогодні проводять багато паралелей між тими подіями і повномасштабною війною, що нині триває більше року з росією.

Тоді у 1949 році близько 5 тисяч воїнів УПА разом з місцевими добровольцями протистояли 30-тисячній радянській орді. Закінчився бій тактичною перемогою радянських військ та виходом з оточення українських повстанців. Після чого НКВСівці спалили навколишні села Гурби та Антонівці, а жителів вивезли. Начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль переконує - ми маємо пам'ятати героїчний вчинок наших захисників.

Проводить паралелі між битвою під Гурбами та нинішнім протистоянням і депутат Рівненської обласної ради Ігор Ясенюк. Він каже, український дух ніколи і нікому не вдасться зламати.

І тоді у 1949, і нині у 2023 році українці ціною власних життів та пошкоджених доль продовжують боротьбу за свою землю і незалежність. Наш з Вами обов'язок - пам'ятати подвиги кожного з загиблих солдатів.

Читайте також: На Великдень в Україну повернулися 130 українських захисників: 6 з Рівненщини (ВІДЕО)